VEČERNJAKOVE ZVJEZDICE

Restoran Ružmarin: Gosti traže krvavi biftek, ali 
bez krvi, pa ostanem u čudu

Foto: Srđan Hebar
Restoran Ružmarin
Foto: Srđan Hebar
Restoran Ružmarin
Foto: Srđan Hebar
Restoran Ružmarin
Foto: Srđan Hebar
Restoran Ružmarin
24.07.2018.
u 13:31
Bili su kod nas Severina, Gibonni, Oliver, Jole, Jelena Rozga..., ali ja čekam njega – Bana, kaže nam uz smiješak kuhar Dario Ban.
Pogledaj originalni članak

Tražimo u svakom gradu mjesto gdje se dobro jede, ali gdje se jede i za – pristupačan iznos. I to nama, Hrvatima, ne Nijemcima, Šveđanima, Rusima... A u Opatiji je izbor takvog restorana vrlo lagan. Godinama se zna da se u modernom obiteljskom restoranu “Ružmarin” jede sjajno, na ručak ili večeru ondje dolazi cijeli Kvarner. Bili turisti ili ne.

Pohao Viledine spužvice

No, osim hrane, za koju čovjek već po fotografijama može raspoznati o kakvim se jelima radi, veći su štos ovog mjesta sami ljudi koji se brinu o gostima. Najšaljiviji je kuhar Dario Ban (36).

Je li vam Marijan Ban što u rodu?

– Nije, ali mi je omiljeni pjevač. Bili su kod nas Severina, Gibonni, Oliver, Jole, Jelena Rozga, ali ja čekam njega, svoga prezimenjaka Bana – kaže Ban. Spreman je uvijek za štos, pa se tako sjeća jednog zimskog dana kad nije bilo gostiju.

– Rekli meni konobari da im napravim nešto pohano. Ja ih pitam što, a oni kažu da im samo spoham, što ih uopće pitam! A ja iz štosa, da se nešto događa, uzeo set Viledinih spužvica. Izabrao sam ružičaste, da sliče na meso, malo ih škarama oblikovao i – spohao. Pohane, izgledale su kao pravo meso. Oni počeli rezati i jesti, pa me u čudu pitaju: A što je to tako žilavo? A ja im kažem: Viledine spužvice! Niste rekli što da vam spoham – priča Ban.

Genijalno kuha i ima duha.

– Čuj, dođe gost i veli da bi krvavi biftek, ali bez krvi! A ja onda pozovem konobara Sašu i kažem mu: Ja to ne znam napraviti, budeš ti...

A što jede kuhar?

– Kod limara je truo auto, kod vodoinstalatera sve pipe puštaju vodu, a ja cijeli dan radim bifteke, a onda si navečer doma “napravim” – kruha i paštete – kaže smijući se.

Podatno, meko, pikantno...

Simpatičan čovjek, majstor u kuhinji. Bruschetta s tartufima, pancetom i mozzarellom stoji 21 kunu, ona s kozicama mozzarellom i fettom 42 kune, a juneća rebra Toreador 98 kuna. Meso je podatno, meko poput putra te s blago pikantnim umakom. Krumpir u foliji, krema... Preporučujemo.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

RA
Rad
23:09 24.07.2018.

Izvrstan restoran, interijer ugodan, posluga brza i profesionalna, klopa za preporučit, ali nije mi ostao u sjećanju kao jeftin, nego malo skuplji restoran koji zaslužuje svaku potrošenu kunu! Obavezna stanica u Opatiji.