Kad je riječ o vjerskim blagdanima, ali i svjetovnim praznicima, hrana uvijek ima posebnu ulogu. Nakon korizmenog odricanja i oskudnih posnih jelovnika teško je odoljeti raskoši uskrsnog stola, no uvijek postoji opasnost da nam probavne smetnje umanje blagdansko raspoloženje. Nutricionisti se slažu da nije potrebno uskraćivati si hranu, ali valja je umjereno i pametno konzumirati. Zbog prevelikog unosa kalorija i prejedanja organizam doživljava šok.
Naš je želudac veličine stisnute šake, može se proširiti i do tri puta te primiti više hrane nego nam je potrebno. Prejedanjem ga prekomjerno rastežemo što uzrokuje tegobe. Posljedice su žgaravica, vraćanje probavnih kiselina i hrane u jednjak jer se zbog prejedanja sfinkter jednjaka teško zatvara, mučnina, podrigivanje, nemir do kojeg dolazi zbog prevelikog unosa kalorija koje stvaraju više energije u našem tijelu negoli je uobičajeno. Budite pametni, iskoristite blagdansko vrijeme za uživanje u hrani i planiranje svojih obroka.
U jelovnike unesite veće količine proljetnog, sezonskog povrća i konzumirajte puno tekućine, najbolje vodu. Ako i zgriješite pa se ipak prejedete, preporučuje se lagana šetnja koja će smanjiti neugodan osjećaj nadutosti i potaknuti probavu. Možete si pomoći i jogurtom ili zelenim čajem koji sadrži biljne antioksidanse koji sudjeluju u razgradnji masti.