Sardela je zaštitni znak Fažane. A u Staroj konobi, kod Sanela Berbića (37), na meniju – pogađate što.
– Imam recepte za sardelu na 300 načina! 300... A tu ih, gostima, radim barem na 50 načina. Toliko je interesantna ta sardela da ide čak i s tartufima! Ma sve sam isprobao, jedino još nisam smislio kako napraviti desert od te ribe. Ali hoću, ima vremena. Mlad sam – smije se chef.
I zaista, tko što hoće. Polpete od sardela (50 kuna), sardele u tempuri od piva (50).
Koje je pivo u tempuri?
– Ožujsko. Točeno – veli chef.
Nastavljamo niz – burger od sardela, štrudla s blitvom i sardelom, crni špageti sa sardelom, pašteta od sardela na crveno, brudet od sardela...
– Tu na rivi, eto, ispred samog restorana naši ribari iskrcaju ribu. Čedo, Antonio, Mile, Sergio... Kako koji dan. Sardele nema samo kad je pun mjesec, neverin ili lovostaj. I najdraži su nam gosti koji kažu: “Sutra ćemo doći na grdobinu.” A kako, čekaj, pa tko zna hoće li je dečki sutra uloviti. Dođite pa vidite što ima – kaže Sanel.
Odlazi u kuhinju i vraća se nešto kasnije s – brudetom od sardele i štrudlom od jabuke sa sladoledom od cimeta.
Hrana fina, a cijena još ljepša. Za jednu osobu ručak ravno – 94 kune.
U srcu sezone, uz more, sve domaće, idealno.
Štrudlu ?