Savršene buhtle s marmeladom od šljiva – probajte pojesti samo jednu!

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Savršene buhtle s marmeladom od šljiva – probajte pojesti samo jednu!
05.02.2023.
u 07:00
Tople i izdašne buhtle klinci obožavaju, a ove nadjevene domaćom marmeladom od šljiva (koju ste sigurno pripremili prošle jeseni!) pravi su hit pa budite spremni na to da ćete kod sljedeće pripreme morati poduplati količine.
Pogledaj originalni članak

Volite li pripremati kolače, ne propustite svake sezone pripremiti nekoliko teglica domaćih marmelada od različitog voća – s njima će svaki kolač biti ukusniji (i zdraviji!).

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Buhtle s marmeladom od šljiva

Sastojci:

  • 500 g brašna za dizana tijesta
  • 2 žumanjka
  • pola vrećice suhog kvasca
  • 1 vanilin šećer
  • 1-2 žlice ruma
  • 2,5 dl mlakog mlijeka
  • 100 g šećera
  • korica naranče
  • ribana korica limuna
  • 1 dl ulja

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

U malo mlakog mlijeka stavite kvasac, šećer i malo brašna da se diže. U posudu stavite brašno, prstohvat soli, ulje i vanilin šećer. Dodajte samo žumanjke, rum i koricu limuna i naranče. Kad se kvasac digne ubacite ga u tijesto, a mlijeko trebate dodavati postepeno. Tijesto dobro tucite dok se ne pojave mjehurići. Ostavite ga da se diže pa ga ponovo tucite. Sad tijesto razvaljajte na debljinu prsta, režite u oblik pravokutnika i stavite na sredinu svakog žlicu domaće marmelade od šljiva. Zatvorite i oblikujte u kuglu. Slažite ih u lim za pečenje jednu do druge, a vanjske rubove premažite uljem da se ne zalijepe jedna za drugu. Ostavite ih da se dižu i, kad narastu, ubacite na 30 minuta u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva. Prije posluživanja buhtle pospite šećerom u prahu.

receptura stara 80 godina

Glavni slastičar Orijenta dao nam je recept za krafne s detaljnim objašnjenjima za totalne početnike!

Ne možemo ih dovoljno napeći, tvrde u malom ali složnom pogonu slastičarnice Orijent u kojem na sam Fašnik potroše 1000 jaja i više od 100 kilograma brašna. Taj dan se u Orijentu ne radi ništa drugo – samo se peku krafne. Svake se godine uvedu i dodatni okusi, ali temeljni recept i dalje je isti, a klasične krafne s pekmezom i dalje su među najprodavanijima.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.