Naša omiljena majstorica za sve vrste tijesta, Marija Herjavić Jerkić, s ovim divnim kruhom oduševila nas je davno, a čim smo se i sami odvažili na pripremu iz prve nam je uspio!
Bijeli kruh s maslinovim uljem
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 paketić suhog kvasca
- žlica soli
- malo šećera
- 350-400 ml tople vode
- maslinovo ulje, oko 100 ml
Priprema:
Sve sastojke osim ulja dobro umijesite i pustite da se tijesto digne. Da se ubrza postupak, možete ga ubaciti u pećnicu na 50 stupnjeva, tako je potrebno maksimalno 10-15 minuta da se tijesto digne. Imajte na umu da svako brašno različito upija tekućinu, čak i od istog proizvođača; zato ga dodajte postepeno ili po potrebi još dodajte malo vode/brašna. Nakon prvog dizanja pomalo u tijesto ulijevajte i umijesite maslinovo ulje, pa još jednom kratko odložite da se tijesto digne. U pećnicu stavite posudu s poklopcem u kojoj će se peći kruh i pojačajte je na najvišu temperaturu. Kad se ugrije, premijesite tijesto i na pobrašnjenoj podlozi oblikujte kruh. Prebacite kruh u posudu (ne treba ni masni papir niti podmazivanje uljem), pošpricajte ga obilato s vodom, malo zarežite, poklopite i pecite tako 25 minuta. Zatim maknite poklopac i temperaturu smanjiti na 200 stupnjeva i pecite još 15-ak minuta, ovisi o debljini kruha. Izvadite iz posude i stavite na rešetku kako se ne bi upario s donje strane.
Žlica soli, ako se misli na jušnu žlicu, je definitivno previše i samim time kruh ne ispadne dobro. Kavena žlica je puno bolja opcija.