Fotografske tajne

Sedam savjeta kako napraviti i sačuvati savršenu fotografiju

Foto: Pixabay
CEWE
Foto: Zoe Šarlija/PIXSELL
CEWE
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
CEWE
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
CEWE
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
CEWE
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
CEWE
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
CEWE
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
CEWE
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
CEWE
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL
CEWE
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL
CEWE
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
CEWE
19.03.2021.
u 14:21
Najbolji fotoreporteri Večernjeg lista pokazuju kako to rade profesionalci. Otkrivaju male tajne fotografije koje možete prakticirati i vi
Pogledaj originalni članak

U današnje instant-doba aplikacija, mobitela, fotoaparata i video zapisa, fotografija već desetljećima funkcionira kao većini najdraži vizualni medij te ju prakticiraju gotovo svi. Rijetko tko kroz dan ne okine nekoliko fotografija uz pomoć svog mobitela kako bi zabilježio neke trenutke. Fotografija kao medij prešla je dalek put otkad je bila rezervirana samo za dio elite do činjenice da je postala dostupna širokoj masi.

Neovisno o tome što fotografiraju apsolutno svi, i dalje mnogi ne znaju kako uhvatiti dobar trenutak i poigrati se s elementima fotografije. Zato, u suradnji s najboljim fotoreporterima Večernjeg lista, i vi možete postati mali pravi umjetnik jer donosimo deset trikova iz fotografske industrije kako uhvatiti savršen trenutak.

1. Kompozicija - Pravilo trećine nije jedino „pravilo“ i nije uvijek nužno
Kompozicija je svakako jedan od glavnih elemenata fotografije koju mnogi profesionalci koriste kao noseći, a pravilo trećine se u svijetu fotografije i prva uči.  Kako i ime kaže, u ovoj kompoziciji fotografija se imaginarno rascjepka na trećine te se glavni motiv stavlja u točku križišta jedne trećine – bilo lijevu ili desnu, gornju ili donju. Ovakva kompozicija fotografiji daje više energije, interesa i veću napetost.

Foto: Zoe Šarlija/PIXSELL
Kip kralja Tomislava u pravilu trećine

Međutim, kompozicija je prije svega i osjećaj te ponekad objekt u drugim omjerima na fotografiji funkcionira bolje nego u trećini i obrnuto. S kompozicijom motiva treba se „poigrati“ isto kao i s ostalim elementima na fotografiji.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Minijaturni kip kralja Tomislava kao minijatura u rubnom dijelu fotografije koji omeđuje cvijet magnolije u nestandardnoj kompoziciji

2. Približi se i čekaj savršen trenutak
Ljudi vole fotografiju jer je ona prije svega lov na trenutak. Daje dašak adrenalina jer kao i u lovu, morate biti spremni, brzi, i planirati ishod. Uočivši mačku kako vreba ribara i njegov ulov, fotoreporter je brže-bolje posegnuo za fotoaparatom kako bi uhvatio ovaj zanimljiv prizor, međutim fotografija kao takva i nije unikatna. Pritom je fotoreporter počeo pažljivije promatrati scenu i okolne elemente kako bi svoju fotografiju izgradio. Pričekao je pravi trenutak koji je onda ovjekovječio pravim ulovom!

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Mačak Mile strpljivo čeka svoj obrok od ostataka ribe iz mreže koju čisti ribar u gradskoj četvrti Dolac u Šibeniku.

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Čekanje trenutka ponekad rezultira pravim ulovom

Na fotografiji ovog puta imamo uokvirenu priču – mačku koja „moli“ ribara da joj da ribu kako bi i ona dobila poslasticu, dok ribar skida mrežu s ribe. Kada ugledate zanimljiv trenutak, zamislite kako bi taj trenutak mogao izgledati na vašem „ekranu“, tj. vašem platnu, te probajte isplanirati proces fotografiranja.

3. Razni planovi za dubinu fotografije
Kad fotografiramo motive toliko se fokusiramo na njega da nam je praksa reducirati sve okolne elemente na fotografiji kako nam ne bi smetali, odnosno bili višak. Međutim, ne zaboravite jednu činjenicu - i najveći slikari prilikom oslikavanja motiva nadodaju elemente i motive kako bi još više ukrasili platno te ga obogatili. Identičan je princip i s fotografijom. Nekad višak, ako je pravilno ukomponiran, može biti samo plus.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Panorama Dubrovnika

Fotoreporter je uslikao panoramu Dubrovnika koja izgleda korektno, međutim kao da nešto nedostaje, zar ne? Razmislivši opet, uvidio je kako potencijalni višak može biti i dodatak.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
CEWE

Bujno mediteransko raslinje ravnomjerno je ukomponirao kao dodatni element naspram panorame grada te je time obogatio kadar, a fotografija je dobila i veću dinamiku ulaskom zelene boje raslinja.  Probajte razmisliti o svim elementima koje vas okružuju te kako potencijalne viškove pretvoriti u male adute kako biste dobili veću dubinu na fotografiji.

4. Potraži izvor svjetla prije nego upališ bljeskalicu
Bljeskalica na mobitelima i fotoaparatima koja se direktno usmjeri u subjekt često uništi atmosferu na fotografiji – boje postaju bljedunjave, a fotografija izgubi na kvaliteti.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Figurice šaha s bljeskalicom direktno uperenom u njih

Osvrnite se oko sebe i uvidite postoje li oko vašeg subjekta prirodni izvori svjetla koji bi mogao stvoriti dodatnu atmosferu na fotografiji ili produbiti dubinu. Pronađite zanimljivu lampu te ju uperite prema subjektu, ili pogledajte gdje pada svjetlo prozora kako biste obogatili kadar i dobili zanimljivu atmosferu.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Figurice šaha s prirodnim svjetlom

5. Pozabavite se s bojama i s teksturama
Jedan od nosećih elemenata fotografije je i boja koja je često i glavno sredstvo privlačenja pažnje dajući fotografiji wow-efekt. Slijedeći navedene sugestije, razmislite kako uslikati nešto, ali na način koji se dosad nije radilo. Zapitajte se – kako u moru već viđenog vaš doprinos može biti unikatan. Pogledajte oko sebe te uočite razne boje i teksture koji vas okružuju, možda vam posluže kao savršena prilika da izvježbate vaše „fotografsko oko“.

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL
CEWE

Čest motiv zalaska sunca u Puli ispred kojeg se nalaze Uljanikove dizalice fotoreporter je obogatio i drugom perspektivom zaigravši se s plavim reflektorom iz Arene. U sudaru komplementarne narančaste i plave boje dobio je zanimljiv kontrast, a dizalice u pozadini kao da su na nebu oživjele te je fotografija dobila višeslojnost.

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL
CEWE

6. Eksperimentiraj s različitim perspektivama
Fotografija bi prije svega trebala biti zabavna, a s praksom dolaze i rezultati. Najčešća perspektiva fotografiranja nekog motiva dolazi iz visine našeg oka, jer nam je tako najprirodnije – sve što treba je privesti fotoaparat ili mobitel bliže našem licu, te okinuti fotografiju. Međutim, takav siguran pristup ne daje često i najzanimljivije rezultate. Stoga, aktivirajte svoj kreativni duh – čučnite te fotografirajte iz „žablje“ pozicije, ili kroz neke postojeće okvire ili pukotine. Istražite izvore svjetla i sve potencijalne prepreke pretvorite u plus.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Fotoreporter je iskoristio sablju bana Josipa Jelačića i tako prikazao najfotografiraniji kip Zagreba na posve drugačiji način

7. Budi sam svoj kreativac i pronađi svoj fotografski glas
Jedno je sigurno – danas je fotografija postala izuzetno popularan hobi i profesija te za razliku od prošlosti, izuzetno je dostupna. Zapitajte se, kako se vaše fotografije mogu razlikovati od drugih i koji je vaš „tajni“ adut koji vas čini unikatnim. Ne brinite, postupno s praksom, razvija se i vaš fotografski stil i ukus, te on dolazi s vremenom.

U digitalno vrijeme brze i visoke produkcije, mnogo fotografija ostaje u digitalnoj sferi. Vašim fotografijama možete dati i fizičko ruho te pojačati njezinu sentimentalnu snagu te sačuvati trenutke zauvijek u CEWE fotoknjigama.

Izradite i vi svoju fotoknjigu koja će sadržavati najljepše trenutke s vašeg vjenčanja, ljetovanja, rođendana ili gradskih ulova te tako sačuvajte svoje najvrijednije uspomene u najoriginalnijem obliku. Pustite svojoj mašti i kreativnosti na volju te isprobajte CEWE besplatan fotoprogram u kojem, od svojih najboljih fotografija, možete kreirati svoju jedinstvenu fotoknjigu.

Sadržaj nastao u suradnji s CEWE-om.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr