Taco burgeri spajaju najbolje od oba svijeta: sočno začinjeno meso, ukusnu salatu, umak i mekano pecivo. Idealan su izbor za brzu večeru, obiteljsko okupljanje ili roštilj s prijateljima. Uz jednostavne sastojke i prilagodljive dodatke, taco burgeri će osvojiti svačije nepce. Recept je podijelio Saša Vukić na svojem blogu Sašina kuhinja.
Sastojci:
- 12 kupovnih tortilja - neka budu manjih promjer oko 15 centimetara, a možete napraviti i vlastite
- 500 grama mljevene junetine (lopatica/plećka)
- 500 grama mljevene svinjetine (lopatica/plećka)
- pola male žlice granula češnjaka
- malo kajenskog ili crnog papra
- 15 grama soli
- 2 velike žlice ulja (samo površinski)
Nadjev/povrće
- 400 grama kupusa
- jedna veća mrkva
- ljubičasti luk
Umak
- 50grama majoneze
- jedna velika žlica soka limuna
- češanj češnjaka (protisnuti ili nasjeckati)
- 200 mililitara kefira
- papar
- pola male žlice sušenog kopra
- mala žlica senfa
Dodatno
- kajmak - možete koristiti i krem sir ili mliječni namaz
Priprema: Mljevenu junetinu i mljevenu svinjetinu stavite u jednu posudu. Zatim dodajte dodajte češnjak granule, kajenski ili crni papar i sol. Dobro promiješajte, prelijte površinski s malo ulja i ostavite da stoji u hladnjaku. Za najbolji okus preporuka je da mješavina preko noći odstoji u hladnjaku. Pripremite umak od majoneze, kefira, soka limuna, češnjaka, sušenog kopra, papra i senfa pa ga spremite u hladnjak do upotrebe. Kupus, mrkvu i ljubičasti luk naribajte i dobro promiješajte. Izvaditi smjesu mljevenog mesa iz hladnjaka, dobro je promiješajte i napravite 12 jednakih loptica.
Zatim svaku lopticu ravnomjerno rasporediti preko tortilje, od ruba do ruba. Ugrijte roštilj ili roštilj tavu i premažite s malo ulja. Tortilju prvo trebate peći nekoliko minuta na onoj strani gdje je meso uz često pritiskivanje vilicom odozgora. Zatim je okrenete, premažete s kajmakom i nastavite peći još tridesetak sekundi. Pomiješajte umak i prethodno naribano povrće i obilno nadjenite te preklopite tortilju da dobijete taco burger.
Video pripremu ovog recept možete pogledati ovdje.