prepoznajte

Ovo su simptomi trovanja kada pojedete stare ili otrovne gljive

Foto: Robert Anić/PIXSELL
gljive
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
gljive
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
gljive
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
gljive
Foto: Thinkstock
shiitake gljive
Foto: Thinkstock
Gljive
Foto: Thinkstock
Gljive
23.11.2017.
u 10:44
Simptomi trovanja gljivama javljaju se pola sata nakon jela ako se radi o slabijem trovanju gljivama koje ne dovodi do smrtnih slučajeva.
Pogledaj originalni članak

Prvo što trebate učiniti, prije nego što uopće krenete pripremati gljive – budite potpuno sigurni da se radi o jestivim gljivama. Nemojte se upuštati u gljivarenje ako niste certificiran gljivar.

Simptomi trovanja gljivama javljaju se pola sata nakon jela ako se radi o slabijem trovanju gljivama koje ne dovodi do smrtnih slučajeva.

U slučaju duljeg inkubacijskog perioda, kada se znakovi trovanja javljaju 6 do 8 sati nakon konzumacije, riječ je o teškom trovanju, često s tjelesnim oštećenjima, a postoji čak opasnost od smrtnog ishoda, piše Agroklub.

No, simptomi se mogu javiti i 24 sata nakon što ste jeli otrovne gljive.

Najčešći su simptomi bolovi u trbuhu, konstantna mučnina, povraćanje koje se ne može zaustaviti niti donosi olakšanje za otrovanoga, proljev do 25 puta dnevno.

Drugi simptomi su suhoća usta, suha koža, suzne oči, ošamućenost, znojenje, osjećaj hladnoće i preniska temperatura, jaka glavobolja, problemi u funkcioniranju dišnih organa, problemi u radu srca, bol u bubrezima i želucu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.