Kuhamo za vas

Sirove strasti nepopravljive pozitivke iz novigradske marine

Foto: Tanja BOŽIĆ/VLM
Sirove strasti nepopravljive pozitivke iz novigradske marine
15.07.2012.
u 21:34
- Sve je u pozitivnim mislima i ljubavi. I s hranom valja komunicirati, kao i s ljudima, i slati joj ljubav, kaže Marina Gaši koju predstavljamo u četvrtoj knjizi serijala Ljetne kuharice Večernjeg lista
Pogledaj originalni članak

Nema kod mene papra, ne, ne! To je bez veze, peče za grlo, pokvari okus hrane i u tome nema nikakvog gušta..., ali zato je peperoncino uvijek tu - rezolutno je objasnila Marina Gaši, mlada i talentirana chefica iz Novigrada. I zaista, kada se najmanje nadate Marina će iz skrivene staklenke - a ako ga u njoj nema onda iz teglice na prozoru - izvući peperoncino, narezati ga ili smrviti te jelu dati nježnu pikantnost, dostojnu da ozbiljno razmislite zašto ste godinama paprili jela. Priču o peperoncinu, ali i puno drugih detalja iz svoje kuhinje, otkrila nam je u četvrtoj i predzadnjoj knjizi iz serijala Ljetne kuharice Večernjeg lista talentirana mlada kuharica, a koju možete od idućeg tjedna kupiti uz primjerak vaših omiljenih dnevnih novina - Večernjeg lista.  

Tajne serviranja i posuđa  

U serijalu koji na gotovo pet stotina stranica donosi čak 200 recepata popraćenih s više od tisuću fotografija Danijela Berkovića donosimo detaljne upute i savjete vrhunskih hrvatskih majstora gastronomije. U dosad najopsežnijem gastro-projektu Večernjeg lista prvi smo put obišli pet restorana i ondje sa chefovima kuhali, fotografirali, servirali te zapisivali sve tajne moderne kuhinje. Prepustili smo izbor jela, a oni su, vođeni ljetom, odabrali lagana jela koja svatko može pripremiti kod kuće. No, priči tu nije kraj. Iako su se, uz Marinu Gaši, kralj tapasa Zoran Gajić iz vinskog bara Dobra vina, lady timijan Ana Grgić iz hotela Regent Esplanade. zaljubljenik u more Marin Rendić iz novigradskog Pepenera te autoritativni Medek Tomislav Gretić iz rovinjskog Monte Mulinija potrudili objasniti nam što se i kako priprema, savjetom o tome u čemu kuhati i servirati počastila nas je i Larisa Radin iz tvrtke Radin Gourmet. Zašto su tanjuri za rižota duboki, zbog čega bakreno posuđe duže drži toplinu te kako razlikovati čašu ljevanu iz jednog komada, Larisa je strpljivo objašnjavala, gotovo kao i somelierka u hotelu La Grisa u Balama - Karin Rupena Perdec - koja je uz četrdeset recepata koje potpisuje Marina Gaši sljubila vina. Kuhinja Marine Gaši osvaja jednostavnošću i spaja naoko nespojive namirnice. Skromna na riječima i samozatajna, baš kao i njezina, kaže, bolja polovica Davor Buršić, Marina je objasnila kako inspiraciju za kuhanje dobiva - na mah.

 Kuhanje bez predumišljaja  

– Poput ubojstva – našalila se. – Kad uzmem namirnicu u ruke, pogledam je i pomirišem, razrežem, i tek tada dobijem ideju što bih s njom mogla napraviti. Ta prva ideja u pravilu je i najbolja. Volim svježu hranu, povrće, a posebno ribu. S njom, ali samo ako je svježa, nema mnogo posla. Ponekad je grijeh termički je obraditi - objašnjava Marina. Njezinu juhu od poriluka obožavaju i najrazmaženija nepca, pa i mala djeca koja se na zelenje najčešće mršte čvrsto stisnutih usana.  

Iako je dobar dio njezine kuhinje u inspiraciji - a kako i ne bi kada iz kuhinje gleda kako se u novigradskoj marini ljuljuškaju jedrilice i jahte - tajna je ipak, a gdje drugdje nego u – mami. Marina je od malih nogu pratila što se događa u obiteljskom restoranu, pomagala i upijala znanje.  

Odnedavno su se ona i Davor odlučili okušati u gastronomskim vodama i obnovili te ponovno otvorili restoran. Brigu o svježoj ribi vodi Davor koji od zore promatra ribare kada se vraćaju s mora i prvi je koji će ih pričekati zbog svježih divljih brancina, škampi, dondola... Nastup na Zagreb Wine Gourmet Weekendu Marini Gaši bio je prvi veliki korak na putu prema vrhu hrvatske gastronomske scene. Malda chefica iz Novigrada kuhala je uz bok svjetskim majstorima, a jela koja je pripremila ostavila su bez daha i publiku i profesionalce, kulinarsku elitu pa i one okićene Michelinovim zvjezdicama. Od posve obične i nezanimljive hrane pripremila je jelo dostojno kraljevske gozbe, samoniklo bilje pretvoriti u vrhunsku slasticu, a svježu ribu okupanu tek u limunovu soku i maslinovu ulju učiniti zalogajem koji se pamti.

Somelierke imaju osjet više od žena s intuicijom

Karin Rupena Perdec ugledna je i višestruko nagrađivana somelierka pa za nju doista s pravom kažu da ima ne jedno već dva ženska čula. Zbog toga, ali i zbog Marininih delicija ova je knjižica, možemo reći, potpuno - ženska. U lepezi od četrdeset vina koliko je Karin predložila uz Marinina jela našla su se voćna i mirisna vina, neizostavni rosei, svježe malvazije, ali i neka posve konkretna vina od Polttijevih i Radovanovih do korčulanskih i slovenskih. Karin je somelierka u hotelu La Grisa u Balama.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ŠO
Šokac1
14:58 16.07.2012.

Peperoncino je inače feferon.