Prepuna vitamina

Sjećate li se mazanja svinjske masti na kruh? Evo zašto biste to trebali opet jesti

Foto: Shutterstock
Sjećate li se mazanja svinjske masti na kruh? Evo zašto biste to trebali opet jesti
19.03.2023.
u 07:00
Iako mnogi misle da su namirnice poput svinjske masti i crne kave nezdrave, one imaju mnoge benefite koji trebaju vašem tijelu.
Pogledaj originalni članak

Monica Reinagel svjetski je poznata nutricionistica koja često daje savjete o zdravoj prehrani, a razbija i mitove o hrani. Otkrila je koje namirnice, iako vjerujemo suprotno, možemo konzumirati češće.

Sedam razloga zašto biste trebali piti kavu:

Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
kava
Foto: Thinkstock
kava
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL
kava
Foto: Shutterstock
Srce
Foto: Pixabay
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija
umirovljenici
Foto: Thinkstock
Stres
Foto: Thinkstock
Vodka
Foto: Thinkstock
stanice raka

Crna kava

Konzumacija obične, crne kave pokazala se dobrom kad je riječ o povećanju dobrog kolesterola u tijelu te o smanjenju upala. Kava je bogata antioksidansima koji štite srce i stanice, a ako ne pretjerujete u konzumaciji, nema potrebe izbaciti je iz dnevnog plana prehrane.

Odrezak

Crveno meso, tvrdi Reinagel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Filet mignon i flam odrezak (potrbušina) komadi su koji su nutritivno vrlo jaki i zbog toga dobri za zdravlje srca. Crveno je meso dobar izvor proteina, željeza, vitamina B skupine, cinka i ostalih nutrijenata te sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinova ulja pa se preporučuje njegova konzumacija.

Svinjska mast

Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših“) masti od maslaca, dvaput više onih „dobrih“, mononezasićenih i tri puta veći udio omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savjetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. BBC piše da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala. 

Krumpir

Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebali biste povećati unos kalija, savjetuju nutricionisti. Jedite svježe voće, povrće i cjelovite žitarice, a jedan od najboljih izvora kalija je krumpir.

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

SA
sargu123
11:02 19.03.2023.

Može i sa malo soli, papra i i sitno kosanim ljubičastim lukom.

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
17:37 19.03.2023.

Domaći kruh i mast sa malo crvene paprike.

VK
vk52
20:55 19.03.2023.

Kao dijete cesto sam ljeti namazao snitu kruha sa svinjskom masti i gore crvenom paprikom i otisao u vrt i uz to jeo krastavce i paradajiz nista bolje.