Omiljenu ljetnu slasticu za kojom mnogi posežu kada se žele malo rashladiti možete napraviti i sami kod kuće – i ne, ne trebaju vam nikakvi posebni aparati, samo mikser ili staklena teglica.
U sve recepte ide kondenzirano mlijeko ili vrhnje za šlag koji daju tu kremastu teksturu, a ostale sastojke birate sami, ovisno o tome koji okus želite napraviti. Mi danas donosimo recepte za tri klasična okusa – jagoda, vanilija i čokolada.
1. Sladoled od jagoda
Sastojci:
1 štapić vanilije
2 šalice narezanih jagoda
1 žlica šećera ili nekog drugog sladila
1 šalica narezanog neslanog maslaca
1 šalica kondenziranog mlijeka
2 šalice miksanog vrhnja za šlag
Priprema:
Upalite pećnicu na 200°C, a zatim štapić od vanilije razrežite, sastružite sjeme i stavite ga u kalup za pečenje. Dodajte jagode, šećer i maslac i promiješajte. Pecite u pećnici dok se jagode ne skuhaju i ne naprave gusti sok, otprilike 35 do 45 minuta. Ostavite da se smjesa ohladi.
Premjestite u veliku posudu, umiješajte kondenzirano mlijeko i vrhnje za šlag. Zamotajte posudu plastičnom folijom i stavite u zamrzivač na 8 sati da se stisne.
Jeste li već posjetili instagramsko hit mjesto u Rovinju?
2. Sladoled od čokolade
Za ovaj okus vam treba samo tri sastojka: 1 čokolada od 100 g, 1 šalica kondenziranog mlijeka i 2 šalice vrhnja za šlag.
Priprema:
Čokoladu otopite u mikrovalnoj pećnici, umiješajte kondenzirano mlijeko i ostavite sa strane da se malo ohladi. Za to vrijeme umutite vrhnje za šlag mikserom i dodajte čokoladnoj smjesi.
Dobivenu smjesu stavite u posudu koju možete zatvoriti poklopcem i zamrznite na 2 sata.
3. Sladoled od vanilije
Ako vam se ne da vaditi mikser, možete koristiti i staklenu teglicu.
U nju stavite šalicu vrhnja za šlag, žlicu nekog sladila i aromu vanilije. Dobro protresite da 'istučete' vrhnje i u istoj teglici stavite u zamrzivač na tri sata, prenosi Real Simple.
Evo što napraviti kada vas naglo zaboli glava dok jedete sladoled: