Želite napraviti vlastiti aperitiv za goste, a ne znate kako? U nastavku donosimo recept koji je vrlo jednostavan, a glavni mu je sastojak kruška. Savršena prilika da iskoristite kruške koje su vam ostale i pripremite nešto što ćete imati tokom cijele godine, bez obzira je li doba krušaka ili ne.
Sastojci:
2 zrele kruške
1 mahuna vanilije
1 čaša brandyja
1 čaša šećera
1 čaša vode
Priprema:
1. Operite i narežite krušku. Odstranite stabljiku i koštice, a ostavite kožu. Otvorite mahunu vanilije.
2. Stavite narezanu krušku i zrnca vanilije u staklenku i prekrijte brandyjem. Staklenka treba biti veličine da u nju stane druga čaša brandyja. Zapečatite i protresite staklenku te ju ostavite da stoji dva dana. Nakon toga odstranite zrnca vanilije i ostavite da stoji još tri dana.
3. Narežite drugu krušku, odstranite stabljiku i koštice. Stavite ju u posudu zajedno sa šećerom i vodom te miješajte i pirjajte na srednjoj jačini vatre, oko 5 do 7 minuta. Smanjite temperaturu, odnosno jačinu vatre i pirjajte dodatno 5 minuta. Ostavite da se sirup ohladi.
4. Jednom kad se ohladi dodati sirup (zajedno s voćem) u staklenku. Protresite i ostavite da stoji dva dana. Ako je željeni okus postignut, procijedite tekućinu kroz cjedilo, a zatim kroz filter za kavu.
Po kruške požurite na trešnjevački plac.