NOVI BROJ SLANOG&SLATKOG

Složili smo cijelu Hrvatsku u jedan sendvič

slano&slatko
Foto: Večernji list
slano&slatko br.14
Foto: Večernji list
slano&slatko br.14
Foto: Večernji list
slano&slatko br.14
Foto: Večernji list
slano&slatko br.14
Foto: Večernji list
slano&slatko br.14
Foto: Večernji list
slano&slatko br.14
Foto: Večernji list
slano&slatko br.14
Foto: Večernji list
slano&slatko br.14
Foto: Večernji list
slano&slatko br.14
17.08.2016.
u 15:15
Kako pripremiti gozbu s namirnicama skupljenim u krugu 30 kilometara, pročitajte u subotu, u novom broju najslađeg magazina Slano&Slatko, uz Večernji list za 7 kuna
Pogledaj originalni članak

Ljetu nije kraj, ne, ne! Još je cijeli ljetni mjesec pred nama, lijepe duge tople zrake, prepuni vrtovi, vinogradi koji pucaju dozrelim grožđem,  idealno za piknik, izlet, još poneki odlazak na plažu... Kažu da je u Provansi divno, u Toskani također, no Slano&Slatko vodi vas na još ljepše mjesto. I to blizu, tu pred nosom, vodimo vas u Istru. Pripremili smo košaru i napunili je hranom prikupljenom, pokušajte to zamisliti, u krugu od tridesetak kilometara. Nabavili smo školjke u Limskom kanalu, domaću kokicu od susjeda, domaće kobasice od magarećeg mesa u Pazinu, kozji sir Kumparička, skutu, grožđe smo ubrali s trsova uz kuću, limune  sa stabalca koje rodi cijele godine, maslinovo ulje je od sorte rožolina sa stancije Meneghetti, a kruh smo ispekli sami...

Dvoumeći se oko zvijezde mjeseca između grožđa i šinjorine smokve, odlučili smo se za – oboje. Donosimo vam priču od bobice do bočice, od voća do vina i balzamičnog octa, ali i recepte za sjajne ljetne deserte sa smokvama.  Naš Antonio Vekić javlja se iz New Yorka i piše o svim slasticama koje je ondje kušao, partyjima na kojima je bio i što je vidio na amiškoj tržnici. Za to vrijeme Goran Koščak  bio je na drugoj strani, u Wroclawu, gradu dobrih patuljaka, te kušao poljsku kuhinju, pivo, zabavu...

 Vesna Miletić, Istrijanka sa zagrebačkom adresom, već je više od 20 godina jamstvo svim gurmanima da će u njezinoj kuhinji dobro jesti. Svi su začini iz vrta, rajčice pršte energijom, manestre, rižoti, umaci... Od jeseni okreće novu stranicu, a njezin kultni ResTač dobiva "filijalu", BisTač. I to u  zgradi HNK. Biti će to, kaže Vesna, mjesto  s dobrim jutarnjim menijem, kolačima, malim zalogajima, prigriscima i sjajnom vinskom kartom.

Dugo smo vremena i s puno chefova, putnika, kolega razgovarali o tome što bismo izdvojili kao hrvatski nacionalni specijalitet. Koplja su se lomila oko ćevapa, sarme, japraka, štrukli, zelja, srdela, kulena, tartufa... Prelomili smo i složili hrvatski sendvič – sa svim navedenim, i još više. Dodali smo mu ajvar, pinđur, maslinovo ulje, čvarke, basu, kvargl, skutu, domaće kruhove...  Bilo je  izazovno složiti ga, i zabavno. Zanima vas?  Potražite  nas u subotu na kioscima, uz Večernji list, za samo 7 kuna. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.