Ranije istraživanje Consumer Reportsa iz 2012. pokazalo je da se u svakoj od 60 različitih sorti riže i proizvoda od riže sadrže arsen.
To je prilično zastrašujuće, piše Women`s Health, jer redovito izlaganje arsenu (čak i u malim količinama) može dovesti do povećanog rizika od nekoliko vrsta raka, ali i bolesti srca i dijabetesa tipa 2.
Najnovijim istraživanjem obuhvatili su 128 dodatnih uzoraka riže i proizvoda od riže te je utvrđeno da smeđa riža sadrži oko 80 posto više neorganskog arsena (opasne vrste) nego bijela.
Consumer Reports koji provodi ova istraživanja, svoje je rezultate nadopunio s podacima FDA -e o arsenu u riži obuhvativši na taj način podatke o 697 uzoraka riže i 114 uzoraka žitarica.
Arsen u okoliš dospijeva kroz razne pesticide i gnojiva, a nakuplja se u vanjskim slojevima zrna riže. S obzirom da se ti slojevi kod smeđe riže ne uklanjaju, bijela, obrađena riža sadrži znatno manje razine arsena, navodi se.
Ipak, ne treba izbaciti smeđu rižu s jelovnika, poručuju stručnjaci. Smeđa riža ima mnogo više hranjivih tvari od bijele i ako ne znate koju kupiti, najbolji izbor bi bila smeđa riža basmati iz Kalifornije, Indije ili Pakistana jer sadrži za oko trećinu manje anorganskog arsena. Ističu i da se konzumacija riže ograniči na dvije porcije riže tjedno (jedna porcija četvrt šalice nekuhane riže).
>>Pogonsko gorivo koje normalizira razinu glukoze u krvi, čuva krvne žile i regulira krvni tlak