Znanstveno otkriće

Smeđa riža u prehrani može utjecati na smanjenje krvnog tlaka

Foto: Reuters
Smeđa riža u prehrani može utjecati na smanjenje krvnog tlaka
02.05.2010.
u 09:08
Zamjena bijele za smeđu rižu u prehrani može smanjiti i rizik od srčanog udara, kažu stručnjaci
Pogledaj originalni članak

Prelazak s bijele na smeđu rižu u prehrani utječe na smanjenje krvnog tlaka i umanjuje rizik od srčanog udara, smatraju stručnjaci. Smeđa riža bolji je izvor vlakana od bijele i pomaže u borbi protiv kolesterola. Ispitivanja su pokazala da smeđa riža sadrži spoj koji štiti srce od štetnog proteina, ali taj spoj je uklonjen kada se polira da bi se dobilo bijelu rižu.

Istraživači u SAD-u i Japanu smatraju kako bi ovo otkriće moglo pomoći objasniti zašto ima manje slučajeva bolesti srca u Japanu gdje većina ljudi jede rižu svaki dan.

– Smeđa riža može imati prednosti u odnosu na bijelu rižu nudeći zaštitu od visokog krvnog tlaka i ateroskleroze. To sugerira da pod-sloj riže nudi zaštitu od visokog krvnog tlaka – smatra profesor Satoru Eguchi sa Sveučilišta Temple u Philadelphiji.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.