lake za primijeniti

Spavajte dovoljno i smanjite stres: Ove vam navike mogu pomoći u borbi protiv starenja

Foto: Shuttershock
Spavajte dovoljno i smanjite stres: Ove vam navike mogu pomoći u borbi protiv starenja
21.09.2024.
u 06:00
Uvođenje nekih zdravih prilagodbi u svoj stil života može nam pomoći smanjiti rizik od kardiovaskularnih problema, kao i značajno usporiti proces starenja
Pogledaj originalni članak

Mnoga istraživanja pokazuju da su kardiovaskularne bolesti jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu. Iz tog razloga stalno naglašavaju važnost uključivanja zdravih navika u naš životni stil da bismo smanjili rizik od srčanih bolesti.

Od onoga što jedemo i načina na koji živimo, spavamo i povezujemo se s drugima, naš životni stil igra ključnu ulogu u tome kako naše tijelo stari i koliko je sklono prijevremenoj smrti. Međutim, ti se učinci mogu u potpunosti promijeniti ako uvedemo neke zdrave prilagodbe u svoj stil života koje će nam pomoći smanjiti rizik od kardiovaskularnih problema, kao i značajno usporiti proces starenja, piše News18. Evo nekih ključnih promjena načina života koje mogu dovesti do živahnog i ispunjenog života.

VEZANI ČLANCI:

Uravnotežena prehrana: Ovo je bez sumnje jedan od najbitnijih čimbenika koje treba dodati u svoj stil života. Odabir prehrane koja je bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i hranom bogatom bjelančevinama može osigurati niz hranjivih tvari koje mogu podržati cjelokupno zdravlje. Njihovim dodatkom može se smanjiti rizik od dijabetesa i srčanih bolesti jer reguliraju razinu šećera u krvi, pomažu probavu, poboljšavaju cirkulaciju krvi itd.

Vježbajte ili isprobajte jogu: Svi smo svjesni brojnih dobrobiti koje proizlaze iz redovitog vježbanja. Radi se o više od pukog održavanja forme. Redovito vježbanje može ojačati mišiće i kosti, te također održati srce zdravim. Ciljajte na najmanje 1-2 sata umjereno intenzivne tjelovježbe tjedno. Također možete uključiti jogu u svoj način života, jer je poznata po svojim prednostima za rješavanje respiratornih problema.

Spavajte dovoljno: Spavanje ima veliki utjecaj na naše zdravlje jer je ključno za pravilan rad mozga. Mnoga su istraživanja potvrdila da neadekvatan san može dovesti do širokog spektra poremećaja, poput bolesti srca, hipertenzije, pretilosti, dijabetesa tipa 2, pa čak i do oslabljenog funkcioniranja imuniteta. Uz navedeno, treba težiti kvalitetnom snu od 7-9 sati da bi se izbjegli zdravstveni rizici.

GALERIJA: Savjeti kako da svoje srce održite zdravim

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Uravnotežena prehrana
Foto: Shutterstock
Foto: Thinkstock
krvni tlak
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Upravljajte stresom: Stres može dovesti do ubrzanja procesa starenja i također povećati rizik od srčanih bolesti. Kako biste izbjegli ovaj kronični stres, prakticirajte neke tehnike opuštanja kao što su meditacija, vježbe dubokog disanja i joga za upravljanje raspoloženjem i promicanje zdravog života.

Upravljajte težinom: Studije su više puta pokazale da je pretilost glavni čimbenik rizika za različita zdravstvena stanja, uključujući srčane i kronične bolesti. Jedite uravnoteženu prehranu, redovito vježbajte i ostanite hidrirani da biste održavali zdravu težinu što može dodatno smanjiti rizik od prerane smrti.

Smanjite konzumaciju alkohola: Pretjerana konzumacija alkohola može značajno naštetiti zdravlju jer može dovesti do slabljenja imunološkog sustava i problema s mentalnim zdravljem. Stoga se savjetuje ograničiti unos alkohola na umjerene razine da bi se izbjegla dugotrajna zdravstvena stanja.

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu

Izbjegavajte pušenje: Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), uporaba duhana odgovorna je za 25 posto svih smrtnih slučajeva od raka u svijetu. Pušenje značajno povećava rizik od raznih vrsta raka, dišnih i kardiovaskularnih problema. Prestanak pušenja smanjuje rizik od prerane smrti i poboljšava cjelokupno zdravlje.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.