tajna dugog života

Doživjela je 117. i otkrila tajnu svoje dugovječnosti: 'Svaki sam dan jela istu namirnicu i izbjegavala muškarce'

Rim: Najstarija osoba na svijetu Emma Morano, proslavila 117. ro?endan
Xinhua
19.08.2024.
u 13:30

Postala je simbol iznimne dugovječnosti, doživjevši nevjerojatnih 117 godina i ostavivši za sobom fascinantnu priču o jednostavnom načinu života koji ju je održao vitalnom kroz desetljeća.

Ovo je priča o Emmi Morano, jednoj od najstarijih žena na svijetu, koja je doživjela nevjerojatnih 117 godina. Rođena 29. studenog 1899. godine u Italiji, Emma je živjela sve do 15. travnja 2017., postavši posljednja osoba rođena u 19. stoljeću. Kao superstogodišnjakinja, ušla je u povijest kao četvrta najstarija Europljanka ikada, piše LADBible

Napredak u tehnologiji i medicini produžio je životni vijek, no doseći 117 godina iznimno je rijetko, a zabilježeno je tek 12 potvrđenih slučajeva u povijesti. Pa kako je Emma to uspjela? Tajna njezine dugovječnosti ležala je u jednostavnom načinu života – strogoj prehrani i izbjegavanju emotivnih veza s muškarcima.

ITALY-VERBANIA-OLDEST LIVING WOMAN-117TH BIRTHDAY (161130) -- ROME, Nov. 30, 2016 (Xinhua) -- Emma Morano is seen at her 117th birthday in Verbania, northwest Italy, on Nov. 29, 2016. The woman considered as the world's oldest living person turned 117 in northwest Italy on Tuesday. (Xinhua) Xinhua Photo: XINHUA/PIXSELL
Foto: Xinhua

Emma je tijekom svog dugog života prošla kroz mnoge izazove, uključujući nasilni brak, gubitak jedinog djeteta, promjene više od 90 talijanskih vlada i dva svjetska rata. Nakon što je okončala svoj brak, Emma je odlučila živjeti sama, vjerujući da je upravo ta odluka pridonijela njezinoj dugovječnosti.

U intervjuu iz 2011. godine za La Stampu, Emma je ispričala kako je brak sklopila pod prisilom, iako je njezino srce pripadalo nekome tko je poginuo u Prvom svjetskom ratu. Nakon što je izgubila sina, Emma se zauvijek oprostila od ideje braka, smatrajući da nitko ne treba imati moć nad njezinim životom.

VEZANI ČLANCI: 

Emma je radila do 75. godine, zadržavši pozitivan pogled na život i održavajući jednostavnu, ali dosljednu prehranu. A, što je Emma svakodnevno jela? Tri jaja, od kojih su dva bila sirova, a navečer je popila grappu - rakiju od grožđa. Ova prehrana, koju je usvojila nakon dijagnoze anemije, bila je njezina rutina više od 90 godina.

Pred kraj života, Emma je smanjila unos hrane, ali i dalje je bila u relativno dobrom zdravlju. Njezin liječnik, Carlo Bava, koji ju je pratio gotovo tri desetljeća, istaknuo je da Emma rijetko konzumirala voće i povrće, ali se držala svoje rutine s jajima.

VEZANI ČLANCI: 

Genetika je također igrala ulogu u Emminoj dugovječnosti – njezina majka doživjela je 91 godinu, a nekoliko sestara doživjelo je stotu. Emma je s godinama nastavila smanjivati unos hrane, ali se do samog kraja držala svojih jednostavnih navika koje su je pratile cijeli život.

Žena priznala: 'Sa 74 godine sam u najboljoj formi života iako svake večeri jedem kekse i popijem bocu vina'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije