Svjetski dan pizze

Što jednostavnija to bolja: Koju god pizzu probali, uvijek se vraćamo nenadmašnoj margheriti

Foto: Shutterstock
Što jednostavnija to bolja: Koju god pizzu probali, uvijek se vraćamo nenadmašnoj margheriti
09.02.2021.
u 07:00
Nije da nam je potreban poseban blagdan da bismo uživali u pizzi, ali bili bismo ludi da propustimo priliku. Zasučite rukave, umijesite tijesto i oplemenite ga sa samo tri sastojka koji čine kraljicu svih pizza. Uživajte!
Pogledaj originalni članak

Svježi bosiljak na margariti je obavezan: nikad u pripremi ove pizze ne koristite sušeni bosiljak iz staklenke, to će nepopravljivo poremetiti savšeni balans okusa i aroma u ovom remek-djelu talijanske kuhinje.

Foto: Shutterstok

Pizza margherita

Sastojci:

200 g brašna i još malo za posipanje

7 g suhog kvasca

1 žličica šećera (možete šećer zamijeniti medom idobit ćete prekrasno hrskavo tijesto)

prstohvat soli

140 ml tople vode

3 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja te još malo za premazivanje

Za nadjev:

200 g pasirane rajčice

2 kugle mozzarele, cijeđene i narezane na kolutove

4 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja

8 svježih listova bosiljka

sol i papar

Foto: Shutterstock

Priprema:

Pripremite 2 lima za pečenje tako što ćete ih namastiti 1 žlicom ulja. Stijenke velike posude premažite uljem. U drugu veliku posudu stavite brašno, šećer, kvasac i sol, u sredini napravite udubinu i ulijte vodu pomiješanu s 1 žlicom ulja. Ako koristite med pomiješajte ga s kvascem i vodom i ostavite sa strane da kvasac proradi pa sve zajedno izlijte u udubinu koju ste napravili u brašnu. Drvenom žlicom miješajte dok ne dobijete vlažno tijesto. Izvadite ga na radnu površinu i mijesite rukama oko 5 minuta dok ne postane glatko i elastično. Sad ga prebacite u posudu s nauljenim stijenkama, vrh tijesta premažite uljem i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi minimalno 30 minuta. Zagrijte pećnicu na maksimalnu temperaturu. Kad se tijesto odmori i udvostruči veličinu, razvaljajte ga i podijelite na dvije jednake polovice. Rukama oblikujte dva okrugla diska promjera oko 25 cm i premjestite ih na limove za pečenje. Ravnomjerno rasporedite pasiranu rajčicu po tijestu pa je začinite solju i paprom. Mozzarellu podijelite između dvije pizze i svaku pospite s 2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja. Pecite u sredini pećnice desetak minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatno-smeđu boju. Minutu prije kraja pečenja pospite svježim bosiljkom i ubacite kratko u pećnicu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

DU
Deleted user
08:46 09.02.2021.

Pizza margherita? Sumpora mu kiselog i slatkog. Kakva je to pizza bez mesa? Pizza capriciosa se smatra osnovom i klasikom.

CO
Cobra_
07:35 09.02.2021.

Ne ide na pizzu mozzarella u kuglama, već suha, koja nije u vodi.

LU
lukathereem
07:25 09.02.2021.

ja želim na dijetu kad ono svijetski dan pizze