Svjetski dan pizze

Što jednostavnija to bolja: Koju god pizzu probali, uvijek se vraćamo nenadmašnoj margheriti

Foto: Shutterstock
Što jednostavnija to bolja: Koju god pizzu probali, uvijek se vraćamo nenadmašnoj margheriti
09.02.2021.
u 07:00
Nije da nam je potreban poseban blagdan da bismo uživali u pizzi, ali bili bismo ludi da propustimo priliku. Zasučite rukave, umijesite tijesto i oplemenite ga sa samo tri sastojka koji čine kraljicu svih pizza. Uživajte!
Pogledaj originalni članak

Svježi bosiljak na margariti je obavezan: nikad u pripremi ove pizze ne koristite sušeni bosiljak iz staklenke, to će nepopravljivo poremetiti savšeni balans okusa i aroma u ovom remek-djelu talijanske kuhinje.

Foto: Shutterstok

Pizza margherita

Sastojci:

200 g brašna i još malo za posipanje

7 g suhog kvasca

1 žličica šećera (možete šećer zamijeniti medom idobit ćete prekrasno hrskavo tijesto)

prstohvat soli

140 ml tople vode

3 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja te još malo za premazivanje

Za nadjev:

200 g pasirane rajčice

2 kugle mozzarele, cijeđene i narezane na kolutove

4 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja

8 svježih listova bosiljka

sol i papar

Foto: Shutterstock

Priprema:

Pripremite 2 lima za pečenje tako što ćete ih namastiti 1 žlicom ulja. Stijenke velike posude premažite uljem. U drugu veliku posudu stavite brašno, šećer, kvasac i sol, u sredini napravite udubinu i ulijte vodu pomiješanu s 1 žlicom ulja. Ako koristite med pomiješajte ga s kvascem i vodom i ostavite sa strane da kvasac proradi pa sve zajedno izlijte u udubinu koju ste napravili u brašnu. Drvenom žlicom miješajte dok ne dobijete vlažno tijesto. Izvadite ga na radnu površinu i mijesite rukama oko 5 minuta dok ne postane glatko i elastično. Sad ga prebacite u posudu s nauljenim stijenkama, vrh tijesta premažite uljem i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi minimalno 30 minuta. Zagrijte pećnicu na maksimalnu temperaturu. Kad se tijesto odmori i udvostruči veličinu, razvaljajte ga i podijelite na dvije jednake polovice. Rukama oblikujte dva okrugla diska promjera oko 25 cm i premjestite ih na limove za pečenje. Ravnomjerno rasporedite pasiranu rajčicu po tijestu pa je začinite solju i paprom. Mozzarellu podijelite između dvije pizze i svaku pospite s 2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja. Pecite u sredini pećnice desetak minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatno-smeđu boju. Minutu prije kraja pečenja pospite svježim bosiljkom i ubacite kratko u pećnicu.

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

DU
Deleted user
08:46 09.02.2021.

Pizza margherita? Sumpora mu kiselog i slatkog. Kakva je to pizza bez mesa? Pizza capriciosa se smatra osnovom i klasikom.

CO
Cobra_
07:35 09.02.2021.

Ne ide na pizzu mozzarella u kuglama, već suha, koja nije u vodi.

LU
lukathereem
07:25 09.02.2021.

ja želim na dijetu kad ono svijetski dan pizze