Savjeti nutricionista

'Super namirnica' koja brzo propada: Kako špinat što dulje održati svježim

Foto: Davor Puklavec/pixsell
'Super namirnica' koja brzo propada: Kako špinat što dulje održati svježim
26.01.2021.
u 16:30
Špinat će propasti prije većine drugog zelenog povrća jer mu je lišće nježnije, kaže nutricionistkinja Marisa Moore, a sušenjem i zamrzavanjem ga se može dulje očuvati svježim
Pogledaj originalni članak

Ovo se zeleno lisnato povrće zbog visokog udjela antioksidansa, C i E vitamina i zbog malo kalorija naziva i 'super namirnicom', a prednost špinata je i u tome što ga se može dodavati raznim jelima bez da mu okus dominira.

Svestrani se špinat povezuje i sa zdravljem mozga i sprječavanjem depresije, a s njim se mogu raditi smoothieji, salate i tjestenine... Jedina mu je loša strana što se brzo kvari.

- Špinat će propasti prije većine drugog zelenog povrća, jer mu je lišće mnogo nježnije - objasnila je nutricionistkinja Marisa Moore. Zbog toga i zbog velikog udjela vode (90 posto) mnogi, kaže, izbjegavaju kupovati veće količine špinata.

- Špinat je pokvaren ako izgleda 'slinavo' ili ima neugodan miris - kaže nutricionistkinja Frances Largeman-Roth, no postoji nekoliko načina da mu se vijek trajanja produži. 

- Ključ je u tome da ostane suh - kaže Moore i dodaje da je zato s pranjem špinata najbolje pričekati do neposredno prije kuhanja, a nakon pranja ga obavezno treba dobro osušiti. 

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
špinat

Evo nekoliko savjeta nutricionista kako špinat što dulje očuvati svježim:

- Špinat izvadite z ambalaže i skroz osušite

- Bacite sve listove koji su i malo gnjili

- Dno hermetički zatvorene posude prekrijte kuhinjskim ručnicima i suho lišće špinata položite na njih

- Posudu zatvorite i spremite u hladnjak

Ako ste špinat već kupili opran, Moore preporučuje da ga jedete što prije, a jednom kad otvorite vrećicu sa špinatom, u nju dodajte čistu salvetu da pokupi vlagu.

 Toplo vrijeme izvelo Zagrepčane van, pogledajte atmosferu s Jaruna

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Velik broj građana nedjelju proveo na Jarunu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Velik broj građana nedjelju proveo na Jarunu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Velik broj građana nedjelju proveo na Jarunu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Velik broj građana nedjelju proveo na Jarunu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Velik broj građana nedjelju proveo na Jarunu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Velik broj građana nedjelju proveo na Jarunu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Velik broj građana nedjelju proveo na Jarunu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Velik broj građana nedjelju proveo na Jarunu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Velik broj građana nedjelju proveo na Jarunu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Velik broj građana nedjelju proveo na Jarunu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Velik broj građana nedjelju proveo na Jarunu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Velik broj građana nedjelju proveo na Jarunu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Velik broj građana nedjelju proveo na Jarunu

 

- Preporuka je da se špinat potroši u roku od pet do sedam dana, no možete ga i zamrznuti - kaže Largeman-Roth i preporučuje da ga se dvije minute blanšira u kipućoj vodi - dok ne postane svijetlozelen - pa ohladi pod hladnom vodom. Nakon toga špinat se sprema u vrećice za zamrzavanje, pa se jelima dodaje pri kraju kuhanja.

- Špinat možete čuvati u hladnjaku samo ako ga planirate pojesti u tjedan dana, inače ga treba zamrznuti - rekla je nutricionistkinja za Mind Body Green.

Dinina objava na Facebooku ujedinila je Hrvatsku nakon razornog potresa: "Ovo mi je vratilo vjeru u ljude, svi će vam pomoći."

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.