Najveća pojedinačna studija o prehrani i raku crijeva do danas otkrila je kako različita hrana i pića mogu dramatično utjecati na rizik od razvoja bolesti. Studija, koju je financirao Cancer Research UK, analizirala je tako podatke više od 542 tisuće žena tijekom 16 godina da bi istražila vezu između bolesti i 97 proizvoda i hranjivih tvari, piše Express.
Nalazi su otkrili da svakodnevno ispijanje velike čaše mlijeka može smanjiti rizik od razvoja raka crijeva za 17 posto. Zaštitni učinak bio je povezan s konzumiranjem dodatnih 300 miligrama kalcija dnevno. "Ovo je najopsežnija pojedinačna studija ikada provedena o odnosu između prehrane i raka crijeva te naglašava zaštitnu ulogu kalcija u razvoju ove bolesti. Potrebna su daljnja istraživanja da bi se razumjeli zdravstveni učinci povećanja kalcija u različitim populacijama", rekla je dr. Keren Papier, voditeljica istraživanja i viša nutricionistička epidemiologinja u Oxford Population Healthu
Nalazi su objavljeni u časopisu Nature Communications, međutim, nisu svi učinci bili pozitivni. Studija je otkrila da ispijanje dodatnih 20 mililitara alkohola dnevno, što je jednako velikoj čaši vina, povećava rizik od raka crijeva za 15 posto, a jedenje 30 grama više crvenog i prerađenog mesa povezano je s 8 posto većim rizikom. Smatra se da se više od polovice slučajeva raka crijeva može spriječiti.
"Rak crijeva jedan je od najčešćih karcinoma koji pogađa ljude zbog čega je od vitalnog značaja da znamo kako ga spriječiti. Održavanje zdrave, uravnotežene prehrane, uz održavanje zdrave težine i prestanak pušenja su najbolji načini za smanjenje rizika od raka crijeva", rekla je Sophia Lowes, viša voditeljica zdravstvenih informacija u Cancer Research UK.
Dodala je i da bi je za smanjenje rizika potrebno smanjiti konzumiranje alkohola, crvenog i prerađenog mesa, a povećati konzumiranje voća, povrća i cjelovitih žitarica. "Mliječni proizvodi poput mlijeka također mogu biti dio prehrane koja smanjuje rizik od raka crijeva. Radujemo se daljnjim istraživanjima, uključujući učinke specifičnih sastojaka poput kalcija, da bismo osigurali da manje ljudi oboli od ove razorne bolesti", zaključila je.