Majstora kuhara iz Zaboka, Zdenka Brlića, za pripremu božićnog menija nadahnula je rečenica „Djetešce nam se rodi“. Menijem, temeljenim na tradicionalnim zagorskim jelima, Zdenko Brlić stvorio je autorske recepte, a osobito je poradio na originalnoj i kreativnoj dekoraciji jela.
- Htio sam da jela budu jednostavna za pripremu, bez velikog „kalkuliranja“, a okusom i izgledom da podsjećaju na pomalo zaboravljena jela. Želio sam također da se osjeti „dubina“ hrane, ambijenta i blagdanskog raspoloženja. U pripremi ovih jela želim zahvaliti podršci i povjerenju mojoj obitelji, Krapinsko-zagorskoj županiji, TZ KZŽ, Gradu Zaboku, TZ Zabok, Hotelu Villa Magdalena iz Krapinskih Toplica, a prije svega Mislavu Božiću, Cvjećarnici Tijan i drugima – kaže Zdenko Brlić.
Glavno jelo
Sarma od zagorskog purana
Sastav
Mljeveno pureće meso 400g • Fileti purećeg mesa 30g • Kiseli kupus 800g • Hajdina 30g • Ječam 30g • Riža 30g • Brašno 50g • Ulje 1.5 dcl • Sol • Šećer • Papar • Češnjak • Ljuta paprika • Lovor
Priprema
Meso začinimo poput klasične sarme po volji, formiramo 3 i više smjesa: od heljde,ječma,riže ili drugih žitarica...punimo listove kiselog kupusa, posložimo na sjeckati kupus i kuhamo 45 min.
Temeljac ugusnemo s klasičnom zaprškom, i serviramo sa pogačom i pire krumpirom.
Napomena : Tvrde žitarice prethodno prokuhati do 50% tvrdoće a sarmice od tamnih žitarica ukrasiti filetima od puretine.
Desert
Jezušovi cimplati ( mini makovnjače i orahnjače)
Sastav
Oštro brašno 450g • Šećer 50g • Kvasac 3g • Mlijeko 2.5dcl • Jaja žumanjci 3 kom • Maslac 70g • Sol • Limunova korica • Vanilija šečer
Nadjev
Orasi 200g • Mak 200g • Maslac 40g • Šećer 90g • Mlijeko 2 dcl • Bjelanjak 3kom • Limunova kora
Priprema
Pripremamo klasično dizano tijesto, punimo ga nadjevom te formiramo tanje rolade, koje stavljamo u kalup da postignu duplu veličinu, pečemo na 180°C 20-25 min, pečene izvadimo iz kalupa, ohladimo te posipamo šećerom u prahu, cimetom ili kakaom
Nadjev priprema
U mlijeku lagano prokuhamo mak ili orahe,šećer, limunovu koru pustimo da se ohladi te neposredno prije nadjevanja dodamo snijeg od bjelanjaka.
Napomena: Roladice prije stavljanja u kalupe presavijamo na pola te pećene stavimo na adventski vijenac.
Hladno predjelo
Grudenove cinfre ( hladetina od dimljenog mesa u kruhu od kisele cikle)
Sastav
Suho meso 400g • Mrkva 50g • Bjelo brašno 300g • Posije 80g • Kisela narezana cikla 60g • Kvasac 1 kom • Sol • Šećer • Papar • Češnjak • Ljuta paprika
Priprema
Suho meso pripremama kao i klasičnu hladetinu kuhanjem, kad je meso kuhano izrežemo sa povrčem na tanke rezance, punimo u štruce kruha.
Napomena: koristiti meso sa više kožica ako nije moguce dodati 2-3 listića želatine u prethodno omekšane u hladnoj vodi.
Priprema štruce
Zamijesimo tijesto od brašna i ostalih sastojaka, narezane cikle pustimo da se digne još jedanput promijesimo i oblikujemo štrucu te ju pečemo na 180°C cca 40min
Napomena: poželjno da kruh ima deblju koru te ga dobro ohladiti.