Sezona graška traje od travnja do srpnja, dakle, još uvijek stignete kupiti na tržnici lijepe zelene mahunice u kojima se kriju najslađe bobice našeg djetinjstva. Okupite cijelu obitelj oko stola i zajedno očistite grašak pa pripremite ovu finu juhicu, oni najmlađi će sigurno tražiti repete!
Juha od graška i mladog češnjaka s vrhnjem
Sastojci:
450 g mladog češnjaka
4 žlice maslinova ulja
sol, svježe mljeveni papar
2 šalice mladog graška (oko 900 g u mahuni)
kiselo vrhnje
Priprema:
Izrežite tamnozelene vrhove mladog češnjaka i narežite ih poprečno na debljinu otprilike 1 cm. Glavice i svijetlo zelene dijelove stabljike narežite na komade debljine 0.5 cm. Zagrijte 2 žlice ulja u velikoj posudi na srednje jakoj vatri. Dodajte narezani mladi češnjak, začinite solju i paprom te kuhajte, često miješajući dok ne omekša, 8–10 minuta. Dodajte tamnozelene vrhove i dalje kuhajte miješajući oko 3 minute. Dodajte 4 šalice vode u lonac i pustite da zakipi. Zatim ubacite grašak, smanjite toplinu i lagano pirjajte oko 5 minuta.