Činjenice

Svjetski dan pizze: Jeste li znali da je nastala još u 10. stoljeću, ali u drugačijem obliku?

Foto: Shutterstock
Svjetski dan pizze: Jeste li znali da je nastala još u 10. stoljeću, ali u drugačijem obliku?
09.02.2021.
u 11:30
​Sa sirom, šunkom, gljivama, povrćem, tunom, ananasom... Pizzu možemo pripremiti s bezbroj dodataka, na razne načine, a danas je idealan dan da je naručite ili napravite kod kuće - jer slavi svoj dan!
Pogledaj originalni članak

Moglo bi se reći da je pizza u prvom obliku nastala još 10. stoljeću, u Napulju. Ljudi su pripremali krušnu pogaču s umakom od rajčice i malo naribanog sira za užinu. Onakva kakvu danas poznajemo nastala je 1889. godine, a originalni recept - umak od rajčice, mozzarella, origano i bosiljak - mijenjao se od kulture do kulture. Tako u Japanu vole dodati lignje i majonezu, na Havajima stavljaju ananas, a novost je i kiwi kao dodatak.

Iako se smatra nezdravim jelom i prosječna energetska vrijednost dva velika komada pizze je otprilike 744 kalorije, stručnjaci su otkrili da jedenjem iste jednom tjedno smanjujete rizik od raka zahvaljujući umaku od rajčice koji sadrži likopen - vjerojatno najsnažniji antioksidans - i siru koji sadrži kalcij i kalij.

Veliki test krafni: Isprobali smo različite krafne iz dućana i pekara, provjerite koje su nam bile najbolje!

U Johannesburgu se 1990. godine napravila najveća pizza ikada - bilo je potrebno 500 kilograma brašna, 800 kilograma sira i 900 kilograma umaka od rajčice. Bila je široka čak 37,4 metra. Taj rekord nadmašio je jedan vlasnik restorana u Americi 15 godina kasnije. Uz pomoć 200 ljudi napravio je pizzu koja je sadržavala 1800 kilograma sira i 317 kilograma umaka. Svojim remek djelom nahranio je svakog stanovnika Iowe s čak 10 kriški!

Iako je uglavnom ovo brzo i jednostavno jelo jeftino, u restoranu Nino's Bellisima u New Yorku jedna pizza koštat će vas 1000 dolara, odnosno 7000 kuna.

Mnogo ljudi u posljednje vrijeme stradalo je zbog ovog omiljenog jela. Neki su pali po stepenicama dok su radili dostavu, neki su se porezali na rezač za pizzu, a broj ozljeda povećao se iz godine u godinu. Također se pokazalo da se ozljede događaju najviše na današnji dan, svjetski dan pizze, 9. veljače.

Znate li što sve sadrži prava Margherita? Imamo odgovor:

Foto: Thinkstock
Pizza
Foto: Thinkstock
Pizza
Foto: Thinkstock
Pizza
Foto: Pixabay
Pizza
Foto: Thinkstock
pizza
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
02.11.2016., Zagreb - Luka Nizetic u restoranu Pizza Pasta Forte. DKS_56146169 Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Facebook
Pizza
Foto: Thinkstock
Pizza s tikvicama

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
07:45 10.02.2021.

Znači, u 10. stoljeću su u Napulju pripremali pizzu sa rajčicom koja je u Europu iz južne amerike došla tek u 16. stoljeću!?

Avatar prahrvat
prahrvat
20:08 09.02.2021.

kakvo 11. st. u Napulju s rajčicom? ona je dosla nakon otkrića Amerike