ugljikohidrati napadaju

Tjestenina je fina. Ali trebali biste je izbjegavati u širokom luku

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
tjestenina (1)
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
'22.02.2013., Zagreb - Restoran Canzona, tjestenina sa skampima. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: Thinkstock
tjestenina
07.04.2014.
u 11:37
Kronično visok unos škroba dovodi do povišenog šećera u krvi, povišenog inzulina, prekomjerne tjelesne težine....
Pogledaj originalni članak

Špageti, makaroni, u juhama, na salatu, kao glavno jelo ili prilog... Tjestenina je fina. Oko toga nema dvojbe.

No, gledajući s nutritivne strane, tjesteninu bi, baš kao i peciva i ostale proizvode od žitarica trebali izbjegavati u širokom luku.

Nutritivni sastav: Na 100 grama tjestenina ima 79 grama ugljikohidrata, 3,2 grama dijetetskih vlakana, 2,9 grama šećera, 12 grama proteina. Vitamina A i C nema, kalcija ima 2 posto, željeza 6 posto, vitamina B 6 ima 5 posto, a vitamina B 12 nema.

Foto: Pixsell

Ako izbacite tjesteninu, lakše ćete gubiti kilograme te držati tjelesnu težinu pod kontrolom baš kao i razinu šećera.

Postoje čak i načini da svoje omiljene recepte pripremite jednako ukusne, a bez tjestenine i brašna. Npr. lazanje pripremite s ploškama patlidžana umjesto tijesta. Posebno se tjestenine čuvajte kad jedete vani. Bolja je opcija zdjelica salate ili meso.

Nekoliko je razloga zašto biste tjesteninu trebali zamijeniti.

Špageti s umakom od rajčice, na primjer, čisti su ugljikohidrati. Čim uzmete zalogaj, organizam će jednostavne ugljikohidrate pretvoriti u glukozu. Razina šećera skočit će u nebo, baš kao i inzulin. Ako nema mjesta za pohranu glukoze ili ako postoji otpornost na inzulin, odmah će se energija pohraniti u masnim stanicama, a vi ćete se udebljati.

Razina šećera zatim brzo opada, tijelo šalje u mozak informaciju "opet sam gladan" i vi posežete za još malo tjestenine. A zapravo ste pojeli dovoljno.

Inzulin u krvi još brže raste i još brže se skladište ugljikohidrati u masne stanice te počinje vrtuljak s razinom šećera koja ide gore, dolje, gore, pa opet dolje..

Kronično visok unos škroba dovodi do povišenog šećera u krvi, povišenog inzulina, prekomjerne tjelesne težine, inzulinske rezistencije, pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, raka i drugih bolesti.

Žitarice, u umjerenim količinama i pravilno pripremljene, mogu sačinjavati sastavni dio prehrane većine ljudi ako se kombiniraju s dovoljno namirnica životinjskog i biljnog porijekla koje osiguravaju proteine, masnoće i druge neophodne nutrijente koji su građevinski materijal za naše tijelo, kaže Andrea Šupe, autorica knjige Istine i laži o hrani.

Ako baš ne možete bez tjestenine ili naporno trenirate, bolji je izbor tjestenina od cjelovitog zrna, a preporučuje se ugljikohidrate jesti u prvom dijelu dana.

>>Jedan blizanac odrekao se šećera, a drugi masnoća. Evo što se dogodilo

>>Volite slatko? Pročitajte kojih 15 problema uzrokuje šećer

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar ludi kekec
ludi kekec
12:36 07.04.2014.

prema ovoj "novinarki", talijani su morali izumrijeti prije 500 godina...

Avatar serafina
serafina
15:55 07.04.2014.

Talijani jedu tjesteninu od malena i to dva puta dnevno.

Avatar EU afrodita
EU afrodita
16:20 07.04.2014.

vjerojatno je to individualno,mene deblja meso puno više od tjestenine.. žitarice (po mogućnosti cjelovite) voće i povrće su sastavni dio mediteranske prehrane koja je proglašena najzdravijom na međunarodnoj razini ...zato je i zaštićena od strane UNESCO-a