Hoće li se trend preokrenuti, a gosti se barem na dan krštenja vina, kao u dobra stara vremena, opet nadmetati tko će platiti rundu? Ugostitelji se za Martinje spremaju kao da će biti baš tako kada Sveti Martin 11. studenog, pretvarajući mošt u vino, izgovori svoje znano: “Mošt je pokršten, jedite i pijte, svega se vžijte, za tanec noge nabrusite i za mužiku vuha pripremite”.
U Kutjevo za 200 kuna
– Zaživio je taj običaj, Martinje se slavi i mnogi će kolege u svojim restoranima imati martinjsku večer. Ali kriza je, u ugostiteljstvu to osjećamo svakodnevno, pa će vjerojatno i Martinje proći u takvu ozračju. Davno su prošla vremena kad su se gosti borili tko će platiti rundu, sad svi čekaju da netko drugi posegne za novčanikom – kaže zagrebački ugostitelj Zlatko Puntijar.
Ponude ne nedostaje. Za martinjsko slavlje na sam dan, a često i pomaknuto na vikend, u subotu, potrebno je najmanje stotinjak kuna. Primjer je koprivnički hotel Podravina. Istodobno, za nešto bogatiji cjelovečernji program na seoskom turizmu Stara Marča u Kloštar Ivaniću naplatit će 300 kuna. Na Vuglec Bregu, pak, vinska fešta stoji 275 kuna, a tko želi prenoćiti i ujutro se okrijepiti doručkom, trebat će mu 550 kuna.
Nude se i jednodnevni izleti. Za posjet kutjevačkom kraju i podrumima iz Zagreba potrebno je dvjestotinjak kuna. U cijeni je i neizostavna degustacija vina te ručak.
Može i u svom podrumu
Agencije tradicionalno nude i dvodnevna, trodnevna putovanja u Opatiju, Malinsku, Umag... Dva polupansiona stoje od 499 kuna u Malinskoj na Krku (hotel Malin s četiri zvjezdice) do 570 kuna u umaškom hotelu s pet zvjezdica.
Zanimanje je veliko, i to čak usprkos aktualnoj kupnji putovanja u zadnji tren – kaže izvršni direktor za korporativne komunikacije adriatica.neta Kristijan Gržetić.
Martinjska je prigoda takva da dosta prepušta i mašti pa se krštenje vina može veselo proslaviti i u vlastitu podrumu, klijeti ili kod kuće. Bitno je samo s novokrštenim vinom u krvi ne sjedati za upravljač.