Slatki blagdani

Torta od maka po receptu Sanje Vejnović sočna je i taman toliko čokoladna da ćete je obožavati

Torta od maka po receptu Sanje Vejnović sočna je i taman toliko čokoladna da ćete je obožavati
11.12.2022.
u 07:00
Poznata glumica prošle je godine objavila svoju prvu kuharicu – na što je već godina nagovaraju svi koji su imali prilike kušati njene slane i slatke specijalitete. Kuharicu jednostavnog naziva "Iz moje kuhinje" stalno prelistavamo i isprobavamo Sanjine recepte.
Pogledaj originalni članak

Knjiga s više od 140 recepata podijeljena je na poglavlja: Juha kao obrok, Salata kao obrok, Variva, Tjestenina, Njoki, Slano prhko tijesto, Rižoto, Složenci, Meso, Riba, Torte, Kolači i Kolačići. Sanja kaže da ne voli preslatke kolače te da su u njenim slasticama omjeri ugođeni za one kojima, primjerice, “baklava lijepi zube”. Najbolje da isprobate recept za ovu prekrasnu tortu i uvjerite se sami!

Torta od maka

(Za kalup za tortu promjera 23 cm)

Za biskvit:

7 jaja

150 g šećera

250 g mljevenog maka

1 žlica krušnih mrvica

2 žlice ruma za kolače

150 g maslaca sobne temperature

naribana korica 1 neprskanog limuna

naribana korica 1 neprskane naranče

2 žlice limunova soka

2 žlice narančina soka

pekmez od marelica ili malina

Krema ganache:

150 g tamne čokolade

100 ml slatkog vrhnja

30 g maslaca

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva, a kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Krušne mrvice namočite u rum. Žumanjke odvojite od bjelanjaka pa bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke miksajte sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Postupno dodajte omekšani maslac. Zatim dodajte ribanu koricu i sok limuna i naranče. Dodajte mljeveni mak i namočene krušne mrvice. U smjesu postupno dodajte snijeg, lagano špatulom miješajući. U kalup za tortu izlijte smjesu. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 30 minuta, ovisno o pećnici. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen tako da je probodete u sredinu. Ako je suha, biskvit je pečen. Za ganache čokoladu usitnite na manje komade, a slatko vrhnje ugrijte do vrenja. Prije nego što provrije, maknite ga s vatre, prelijte preko čokolade i poklopite poklopcem. Smjesa neka odstoji nekoliko minuta. Miješajući mikserom povežite čokoladu u glatku smjesu. Dodajte kockice maslaca i sve povežite u kremu. Ohlađeni biskvit premažite slojem pekmeza preko kojega prelijte čokoladnu kremu. Pustite tortu da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi i tek onda je stavite u hladnjak. Izvadite je iz hladnjaka 1 sat prije posluživanja.




 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.