od sarme do cviboka

Tradicionalna zimska jela na svečani način

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
ivana vukmanić,ručak
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
ivana vukmanić,ručak
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
ivana vukmanić,ručak
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
ivana vukmanić,ručak
20.12.2013.
u 14:16
Ivana Vukmanić, kuharica restorana DP iz Donjeg Zvečaja, dobro zna kako svakodnevna jela poslužiti u novom ruhu
Pogledaj originalni članak

Sarma je tradicionalno zimsko jelo našeg kraja s obzirom na povijest ogulinskog zelja. U blagdansko vrijeme najčešće je jedemo na Štefanje i Ivanje, prve dane nakon Božića, jer svojim osvježavajućim okusom izuzetno prija nakon dana kada se obilno jede. Na sam Božić prije tradicionalno pečene purice s mlincima obavezno dolazi neka bistra juha uz dodatak domaćih rezanaca, leber knedla. Ove godine odlučili smo se za jednu malo složeniju i svečaniju varijantu. U vrijeme Božića u našem kraju peku se razni sitni kolači, kremasti i suhi. Od suhih kolača tu su nezaobilazne vanilin kiflice, salenjaci i cvibok koji smo malo oplemenili kandiranim voćem i čokoladom te jednom suhom cviboku dodali malo sočniji štih – kaže Ivana Vukmanić, glavna kuharica restorana DP.

Predjelo

Juha od goveđeg repa sa žličnjacima od griza

Sastojci: goveđi rep (oko 1 kg)• 200 g mrkve • 100 g bijele repe • 2 stabljike poriluka • glavica luka prerezana na pola, popržena na tabli i nabodena s 2 klinčića • 100 g celera • 2 rajčice • sol • ZA GRIZ KNEDLE: 250 ml mlijeka • 120 g pšeničnog griza • cijelo jaje • žumanjak • sol

Priprema: Goveđi rep kratko blanširamo, a zatim ga pristavimo kuhati sa svim povrćem i u 4 litre vode. Kuhamo na laganoj vatri pet sati. Juhu procijedimo kroz fino sito. Mlijeko zakuhamo sa solju, dodamo griz, dobro izmiješamo i maknemo s vatre. U mlako dodamo jaje i žumanjak. Oblikujemo žličnjake i ukuhamo ih u posoljenoj vodi. 200 g povrća (mrkva, peršin, crvena paprika, tikvice) narežemo na julien (tanke rezance) i kratko blanširamo u posoljenoj vodi. Sjedinimo povrće, knedle i juhu.

Glavno jelo

Sarma s belim žgancima

Sastojci: 400 g mljevene janjetine• 200 g mljevene svinjetine • 100 g ječmene kaše • 50 g slanine • 30 g luka • češnjak • 30 ml ulja • glavica ogulinskog kiselog zelja • sol • jaje • 2 g slatke mljevene crvene paprike • 20 g koncentrata rajčice • 30 g glatkog brašna • sol, papar  BELI ŽGANCI: 800 g krumpira • 200 g glatkog brašna • sol

Priprema: Mljeveno meso izmiješajte s ječmenom kašom koja je prethodno par sati namakana u vodi. Dodajte usitnjenu slaninu, sol, papar, usitnjeni luk i češnjak, jaje te sve zajedno dobro izmiješajte. Od glavice kiselog zelja odvojite osam većih i ljepših listova, a ostatak zelja sitno narežite. Smjesu podijelite u osam jednakih dijelova. Svaki stavite na sredinu lista zelja i oblikujte sarmu. Dno posude za kuhanje sarme pokrijte dijelom narezanog zelja. Povrh zelja u krug složite pripremljene sarme jednu do druge. Sarme pokrijte preostalim narezanim zeljem, podlijte vodom toliko da pokrijete sadržaj u zdjeli i kuhajte na laganoj vatri oko dva sata. Povremeno protresite posudu i po potrebi dolijte mlake vode. Potkraj kuhanja umiješajte zapršku koju ćete pripremiti tako da na zagrijanom ulju popečete brašno dok se ne zažuti, a zatim dodajte crvenu papriku i koncentrat rajčice. Prokuhajte još nekoliko minuta uz miješanje. Za bele žgance krumpir ogulite, narežite na kocke pa ga kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi dok se ne raskuha. Nakon toga, krumpir nastavite kuhati na laganoj vatri istovremeno ga gnječeći zajedno s vodom u kojoj se kuha dodajući glatko brašno. Uz neprekidno miješanje, kuhajte oko sat vremena. Uz domaću sarmu s ogulinskim zeljem poslužite bele žgance od krumpira.

Desert

Cviboks

Sastojci: 4 jaja • 400 g oštrog brašna • prašak za pecivo • 120 g maslaca • 200 g sjeckanih oraha, čokolade i kandiranog voća po želji

Priprema: Izmiksati jaja sa šećerom. U brašno dodati maslac narezan na manje kockice i sjediniti ga s brašnom, dodati prašak za pecivo, nasjeckane orahe, čokoladu i voće, zatim umiješati jaja sa šećerom. Zamijesiti tijesto, podijeliti ga na 2 dijela, oblikovati hljepčiće i peći oko 40 minuta na 150 °C
 

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.