PROMO

Traume zuba i njihova prevencija

Foto: Shutterstock
Traume zuba i njihova prevencija
12.02.2018.
u 08:00
Djeca su od rođenja izložena različitim oblicima trauma koje mogu rezultirati manjim ozljedama ili onima koje su opasne po život.
Pogledaj originalni članak

Traume zuba se često previde zbog krvarenja iz mekih tkiva te zbog nesvjesnosti djece o ozbiljnosti situacije. Ozljede mliječnih zubi najčešće su u razdoblju od 18 i 30 mjeseci, kada dijete krene samostalno hodati. U toj dobi traume se najčešće događaju kod kuće prilikom slučajnih padova. Zubi koji su najčešće zahvaćeni ozljedom u mliječnoj denticiji u najvećem postotku su gornji središnji sjekutići, a u malo manjem lateralni sjekutići. Najčešće se ozljede događaju za vrijeme igre u toj dobi.

Ozljede zuba

Ozljede trajnih zuba u djece najčešće se događaju u razdoblju između 7 i 10 godina. Dentalne traume se pojavljuju kod svakog petog školskog djeteta, a najčešće se događaju kod kuće ili u školi. Roditelji, učitelji i treneri se prvi susreću s dentalnom traumom djeteta pa je potrebno imati određeno znanje o važnosti hitnog liječenja i što bržeg početka istog. Najteži oblik traume je izbijanje zuba (avulzija). Kod izbijanja mliječnih zuba prevladava mišljenje da zub ne treba vraćati u alveolu. Kod ovakve ozljede zub je potrebno što prije vratiti u njegovu alveolu. Vrijeme provedeno od izbijanja zuba do replantacije (vraćanja u alveolu) i transportni medij u kojem se čuva zub do dolaska do stomatologa su najbitniji čimbenici za ishod terapije.

Čuvanje i transport izbijenog zuba

Kada nije moguće na mjestu traume vratiti zub u alveolu, potrebno je izbijeni zub pohraniti u transportni medij te što prije, zajedno s pacijentom dopremiti do stomatologa. Najlošiji medij za transport je obična voda, a nešto bolji su mlijeko i vlastita slina. Specijalizirani mediji poput HBSS otopine, ViaSpan i Dentosafe su najbolji mediji za pohranu i transport zuba do dolaska do stomatologa. Kod prevencije dentalnih trauma iznimno su bitne osobe koje brinu o djeci tokom dana. To su prvenstveno roditelji, učitelji i sportski treneri. Istraživanja pokazuju da je znanje učitelja o traumama vrlo slabo, što vrijedi i za ostale skupine laika. Od velike je važnosti dostupnost medija za čuvanje i transport izbijenog zuba te odlazak stomatologu u što kraćem vremenu.

Kako spriječiti ozlijede?

Da bi se spriječio nastanak ovakvih ozljeda preporuka je da djeca koriste štitnike za zube. Štitnici za zube su najbolje sredstvo za zaštitu zuba i mekih tkiva tokom odvijanja sportskih aktivnosti. Postoje različiti oblici štitnika individualne izrade ili se mogu kupiti konfekcijski u bilo kojem dućanu sportske opreme. Najbolje rezultate su pokazali individualni višeslojni štitnici koji se rade na gipsanim modelima. Vrlo su ugodni za nošenje, pružaju dobru zaštitu sportašu i jako dobro stoje u ustima.

1. Kod izbijanja trajnog zuba zub je potrebno što prije vratiti u njegovu alveolu.

2. Od velike je važnosti dostupnost medija za čuvanje i transport izbijenog zuba.

3. Štitnici za zube su najbolje sredstvo za zaštitu zuba i mekih tkiva tokom odvijanja sportskih aktivnosti.

Petra Čuić dr. med. dent.
Prof.dr.sci. Dubravka Negovetić Vranić, specijalist dječje i preventivne stomatologije,
Predsjednica radne skupine za odnose s medijima, marketing i dentalnu industriju u dentalnoj medicini Ministarstva zdravstva

Pogledajte na vecernji.hr