OSIJEK: MUZEJ OKUSA

U osječkom Schönbrunnu chef pripremao anakondu, a imaju i vino još iz 1947.

Foto: Srđan Hebar
Foto: Srđan Hebar
31.05.2018.
u 14:22
Djed i baka upoznali su se ovdje na plesnjaku, čuju često od gostiju Muzeja okusa. Nije ni čudo, tu se slavilo kad je Osijek postao kraljevski grad
Pogledaj originalni članak

Hrana je ovdje, u osječkom Schönbrunnu, sjajna.To nitko ne dovodi u pitanje, tu nema dvojbi. A priča? E, tu je prava snaga ovog mjesta. Pričaju i ljudi koji tu danas rade, ali i zidovi zgrade iz 1804. godine. Pazite sad...

Anakondu dugu četiri metra pripremio sam u Kongu za 40 ljudi! Nahranio sam tom jednom zmijom cijeli naš kamp! Kao da smo tu u Osijeku radili kolinje – smije se šef kuhinje Ivan Adžić.

Na terasi s koje puca pogled na Gradski vrt nastavlja priču:

– Radio sam četiri godine kao kuhar u Kongu, no tamo je kao da čovjek napravi korak 500 godina unatrag. Tek su dvije asfaltirane ulice... Tek onda, kad to vidiš, sretan si što su tu kod nas, kad si u Osijeku! Nema ljepšeg...

Ima li anakondi i tu u kuhinji?

– Hehe, nema. Moj je favorit meso, volim ga maziti, paziti, čekati da meso odleži... – dodaje chef.

Kuća u kojoj je restoran ima priču staru 209 godina.

– Na ovom mjestu slavilo se kada je naš Osijek proglašen slobodnim i kraljevskim gradom 1809. godine. Ovdje su se generacije susjeda dolazile zabaviti. Nekad je odlazak u restoran podrazumijevao ples. Nije se samo sjelo za stol, popilo čašu vina i pojelo, već se, uz sve to, i plesalo – govori Mirta Glavašić (27) pa donosi 'play-listu' plesa od 4. listopada 1895. Na njoj Erkelova uvertira opere 'Bank Ban', Davorin Jenko otpjevao je pjesmu 'Žicam', svirale su violine, klaviri, izveden je i potpourri opere 'Faust', na solo klaviru. Čaga je počinjala, te večeri, u sedam navečer.

– Zna se dogoditi da dođu gosti i netko kaže: “Znate, moji su se djed i baka upoznali u ovom restoranu” – kažu u Muzeju okusa.

Foto: Srđan Hebar
Foto: Srđan Hebar
Foto: Srđan Hebar
Foto: Srđan Hebar

Adut im je još jedna – emocionalna karta.

– Rođeni ste 1951.? Imamo bocu vina iz te godine! Za sva godišta, od 1947. pa naovamo, mi imamo bocu koja je proizvedena tada. Ako je nema ovdje, Dinko sjedne u auto pa ode u arhivu i donese je. To kod nas nema nitko drugi – ponosan je vlasnik Damir Pejaković.

Imate i vino iz 1981.?

– Naravno!

Vratimo se za stol, do tanjura. Specijalitet je Muzeja okusa, mjesta gdje spajaju tradicionalnu i modernu kuhinju – smuđ. Pripremljen s ananasom, čilijem i Malibuom. Cijena? 108 kuna.

– Kuhali su kod nas i Michelinovi kuhari, a njihov je specijalitet bio – som u čaši.

Kakvoj?

Čaši za viski!

Usput, Michelin je nedavno ovo mjesto uvrstio u svoj izbor i preporučuje ga.

Jesu li i Michelinovi inspektori platili račun?

– Naravno!

Kava je tu – 6 kuna!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.