Tri recepta za sve popularnija slow cooked jela

U rukama Stjepana Vukadina jela za 'nabrzinu' postaju otmjeni objed

U rukama Stjepana Vukadina jela za 'nabrzinu' postaju otmjeni objed
20.04.2023.
u 22:26
Ne može se reći, PIK-ov slow cooked asortimana koji je praktično nemoguće izbjeći u domaćim supermarketima s malo pažnje tek u sjećanje pošalje pomisao da se radi o nečem industrijskom
Pogledaj originalni članak

Interesantno je bilo probati interpretaciju proizvoda koji praktično svakog dana gledamo na policama lokalnih supermarketa iz ruku odličnog chefa. U poznatom zagrebačkom restoranu Fidel Gastro, chef Stjepan Vukadin pripremio je tri proizvoda iz PIK-ove linije Slow cooked selection - Pulled pork (trgana svinjetina) i Spare ribs (svinjska rebarca) kao predstavnici internacionalnih trendova te Pork knuckle (buncek) kao tradicionalna delicija. Moramo reći kako rezultat nije nimalo razočarao, pogotovo ako imamo na umu da se radi o nečemu što dolazi iz industrije. Dok su se nama najviše svidjela rebarca uz koja je pasala lagana salata od bulgura, gotovo aklamativno naklonost je skretala prema trganoj svinjetini, možda i zbog odlične kreme koju je Vukadin napravio. Kako je objasnila Ines Bertinovec, direktorica Razvoja i tehnoloških inovacija PIK Vrbovca, riječ je o proizvodima koji su namijenjeni i cijelim obiteljima koju 'spašavaju' u iznenadnim prilikama, kod kašnjenja s posla ili dolaska gostiju. - Uzimajući u obzir vrijeme potrebno za pripremu mesnih obroka, kreirali smo liniju koja potrošačima omogućava pripremu vrhunskog obroka ne samo za svoju obitelj, već i za nenajavljene goste bez prethodnog planiranja, kazala je. A sada recepti, možda se približite Vukadinovim interpretacijama:

Pečeni buncek sa štapićima od krumpira i umakom od senfa
500 g PIK Pork Knuckle (Buncek)
1 kg krumpira
1 l ulja
1 žlica senfa
1 žlica majoneze
5 g sjeckanog korijandera
2 kom kiselih krastavca
1 kom Shallot luka
1 limeta
½ žlice crvene dimljene paprike
prstohvat češnjaka u granulama
Pećnicu s cirkulacijom zraka zagrijte na 180 °C ili na 200 °C s gornjim i donjim grijačem. Buncek izvadite iz vrećice i stavite u posudu za pečenje te pecite 45 minuta.
1. Dok se meso peče, ogulite krumpir i narežite ga s japanskom mandolinom na tanke trake ili s običnom mandolinom na tanke ploške.
2. Tanke ploške krumpira složite u posudu za pečenje u više slojeva začinjavajući svaki drugi sloj. Trebali bi složiti barem desetak slojeva. Zatim krumpir pokrijte aluminijskom folijom i pecite dva sata na 140 °C - 150 °C poklopljenog s drugom posudom.
3. Kada je složenac od krumpira gotov, pričekajte da se ohladi pa ga isijecite na prutiće veličine 2x10 cm. Prutiće pržite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.
4. Kako bi dobili umak sjedinite senf, majonezu, sjeckani korijander, sjeckane kisele krastavce, sjeckani luk shallot, dimljenu papriku, češnjak i sok limete. Po potrebi možete dodati malo maslinovog ulja i vode kako bi dobili željenu gustoću umaka. Buncek narežite na ploške i servirajte uz prženi prutić krumpira te završite s umakom od senfa. Dobar tek!

Trgana svinjetina s kremom od krumpira, chipsom i prahom od poriluka
500 g PIK Pulled Pork (Trgana svinjetina)
500 g krumpira
50 g chips od krumpira
5 g praha od poriluka
50 g maslac
3 dcl mlijeka
2 g muškatni oraščić
vlasac
Pećnicu s cirkulacijom zraka zagrijte na 180 °C ili pećnicu s gornjim i donjim grijačem na 200 °C. Trganu svinjetinu izvadite iz vrećice i stavite u posudu za pečenje te pecite 30 minuta, 5 min prije nego je svinjetina gotova potrebno je dodati BBQ umak iz vrećice i zatim vratiti u pećnicu i zapeći.
1. Krumpir stavite kuhati u hladnu posoljenu vodu. Kada je krumpir gotov, procijedite vodu u kojoj se kuhao. Dok je još vruć postepeno dodajte maslac izrezan na kockice te žustro miješajte s pjenjačom. Potrebno je ubaciti što više zraka u samu kremu od krumpira. 2. Zatim dodajte malo vrućeg mlijeka kako bi se postigla željena tekstura, a kremu začinite s muškatnim oraščićem, soli i bijelim paprom. Po želji dodajte sitno sjeckani vlasac, a Chips od krumpira usitnite.
3. Dok je još topla svinjetinu s dvije vilice natrgajte na male komade odnosno niti. Servirajte niti svinjetine, preko njih kremu od krumpira, mrvljeni chips od krumpira i na vrh dodajte prah od poriluka. Dobar tek!

Svinjska rebarca s osvježavajućom bulgur salatom
600 g PIK Slow Cooked Spare ribs
30 g crna riže Venere
30 g domaće rikule
80-100 g bulgura
1 limeta
1 jabuka
1 mrkva
1 ljubičasti luk
1 mlada kapulica
0,2 dcl maslinovog ulja
Za početak zagrijte pećnicu s cirkulacijom zraka na 180 °C ili pećnicu s gornjim i donjim grijačem na 200°C. Rebarca izvadite iz vrećice i stavite u posudu za pečenje te zagrijavajte 30 minuta, a 5 min prije nego su rebarca gotova dodajte umak i vratite u pećnicu da se zapeče.
1. Bulgur je potrebno zaliti prokuhanom vodom i ostaviti desetak minuta poklopljenog da upije svu tekućinu i da se prohladi. Za to vrijeme ogulite jabuku i mrkvu te ih nasjeckajte na sitne kockice. Crnu rižu skuhajte, neka bude al dente. Pola ljubičastog luka, mladu kapulicu i rikulu također usitnite na manje komade.
2. Zatim sjedinite sve sastojke i začinite s maslinovim uljem, naribanom koricom limete i sokom limete. Po želji dodajte sol i papar. Po želji, zavisno o sezoni, možete dodati i drugo voće poput šipka, breskve, smokve. Sve servirajte na tanjur uz osvježavajuću salatu i rebarca koja smo prethodno narezali na manje komade. Dobar tek!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.