SPECIJALITETI

U središtu Rijeke i Zagreba pokazivat će kako se spravljaju čvarci i čobanac

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
U središtu Rijeke i Zagreba pokazivat će kako se spravljaju čvarci i čobanac
27.08.2014.
u 15:02
Prema riječima predsjednika udruge Panonija Pave Baotića ovom prilikom oni će građanima Rijeke i Zagreba pokazati ono najbolje što Slavonija i Baranja imaju
Pogledaj originalni članak

Sredinom mjeseca rujna članovi Udruge branitelja proizvođača Panonija, kojoj je sjedište u Bošnjacima, sudjelovat će na Danima Slavonije u Rijeci (11 – 14. rujan) i Zagrebu (15 – 18 rujan). Biti će prilika da članovi udruge prezentiraju svoj rad građanima ova dva grada ali i brojnim turistima.

Prema riječima predsjednika udruge Panonija Pave Baotića ovom prilikom oni će građanima Rijeke i Zagreba pokazati ono najbolje što Slavonija i Baranja imaju. Baotić kaže kako će građani iz prve ruke moći vidjeti kako se spravljaju čvarci, čobanac i kotlovinu koje će moći i kušati, a sve to uz zvuke tamburica. Posebno ističe činjenicu da su obje manifestacije humanitarnog karaktera s obzirom da će izlagači dio svojih proizvoda, koje će prodavati na posebnom štandu, prodavati a o čega će sredstva biti donirana dvjema obiteljima iz Rajevog Sela čije su kuće stradale u svibanjskoj poplavi. Ovo inače nije prva ovakva akcija članova ove udruge koji već neko vrijeme svoje delicije i proizvode predstavljaju širom Hrvatske.

Prema riječima Baotića do ideja za takvom akcijom došli su jer su postali svjesni da pojedinačnim djelovanjem mogu malo napraviti te da je zapravo budućnost u povezivanju. Tada su se branitelji proizvođači udružili i krenuli sa zajedničkim radom. Između ostalih udruga Panonija okuplja proizvođače suhomesnatih proizvoda, domaćih kolača, meda, vina, voćnih rakija, tradicijskih rukotvorina i drugih proizvoda karakterističnih za Slavoniju i Baranju. Ubrzo su krenuli i putovati širom Hrvatske kako bi predstavili svoja znanja i proizvode. Nastupali su na raznim sajmovima i manifestacijama gdje su predstavljali svoje proizvode upotpunjujući ponudu i narodnim nošnjama, prikazom zaboravljenih zanata i običaja dok za posjetitelje pripremaju i jela po starinskim i već zaboravljenim receptima. Sve to praćeno je i nastupima KUD-ova i tamburaša.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.