SLATINA - U Slavoniji je vrijeme kolinja. Mesa je u izobilju, neće nedostajati ni svinjskih kobasica niti krvavica, ali će, sudeći po višestrukom porastu zanimanja kupaca, nedostajati čvaraka. Po popularnosti, ali i po prodajnoj cijeni, čvarci, koji su se prije nekoliko godina prodavali po 10 i 15 kuna za kilogram danas dostižu astronomsku cijenu od 150 do 180 kuna.
Čvarci su i sve bliži popularnosti slavonskog kulena. Kotao za topljenje čvaraka u slatinskoj tvrtki Mesopreradi gotovo se ne hladi. Radi se u dvije smjene, a u posljednjih nekoliko mjeseci istopljeno je i kupcima isporučeno više od pet tona kvalitetnih slavonskih čvaraka.
– Ne tako davno čvarci su bili nusproizvod i nužno zlo u preradi mesa, a danas je potražnja za čvarcima tolika da ne možemo zadovoljiti sve potrebe kupaca – kaže direktor Goran Kovač ističući da je njihova cijena visoka zbog toga što se od 100 kilograma tvrde svinjske slanine proizvede tek 10 do 13 kilograma čvaraka.
Koji je to padež ČVARKI?