ukusne i zdrava

Ubacite ih i vi: Najzdraviji smoothieji sadrže ovih 7 namirnica

Foto: Shuttershock
Foto: Pexels
Foto: pixabay
Foto: shutterstock
Foto: Shutterstock
bademi
Foto: shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shuttershock
08.07.2024.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Ukusni i hranjivi napitak ujutro može vam pomoći da dan prođe bezbolnije. Smoothieji, koje možete dodati svom doručku ili piti kao međuobrok, mogu biti zdrav dio vaše prehrane, pogotovo ako su napravljeni od hranjivih sastojaka. Često se rade od voća, povrća, nemasnih proteina i zdravih masti, poput avokada. Registrirana dijetetičarka Chelsea Rae Bourgeois otkrila je koje sve supernamirnice možete dodati u svoj smoothie za posebno zdravu mješavinu, piše New York Post. 

Goji bobice: Prve na njezinom popisu su goji bobice, za koje je rekla da su odličan izvor antioksidansa, vitamina i minerala. Goji bobice imaju zeaksantin i beta-karoten, koji se povezuju s protuupalnim, antikancerogenim i antimikrobnim učincima. Male crvene bobice također su poznate po tome što podržavaju imunološku funkciju, vid, zdravlje kože, pa čak i raspoloženje. Goji bobice također su bogate vitaminom A. Samo pet žlica osigurava 250% dnevnog potrebnog unosa.

Sjemenke konoplje: Sjemenke konoplje pune su omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje pomažu u borbi protiv upala. Također su bogate proteinima. Samo tri žlice sjemenki konoplje osiguravaju ljudima 18% dnevnih potreba za proteinima. Sjemenke konoplje također su potpuni protein, što znači da sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina. Protein je važan za zdravlje mišića, a i protein i visok sadržaj vlakana u sjemenkama konoplje mogu učiniti da se dulje osjećate sitima.

Lisnato povrće: Lisnato povrće bogato je vitaminima poput vitamina K, koji je odličan za zdravlje kostiju. Povrće poput kelja, blitve i špinata također su bogati antioksidansima koji smanjuju rizik od razvoja kronične bolesti. Zelenje se može dodati u smoothie s voćem kako bi se poboljšao okus, objasnila je Bourgeois.

Bademi: Bademi su bogati antioksidansima i protuupalnim spojevima. Također sadrže obilje zdravih masti, vlakana, vitamina i minerala. Proteini i zdrave masnoće u bademima pomažu da se dulje osjećate sitima i pomažu u ravnoteži šećera u krvi.

Chia sjemenke: Poput sjemenki konoplje, chia sjemenke možda su male, ali su prepune hranjivih tvari. Imaju omega-3 masne kiseline koje se bore protiv upale, kao i proteine, vlakna i antioksidanse. Samo jedna žlica chia sjemenki daje vam 35% potrebnog unosa vlakana. Bourgeois kaže da se chia sjemenke dobro slažu s većinom sastojaka za smoothie, a mogu se koristiti.

Grčki jogurt: Grčki jogurt ima puno proteina, a ima i probiotike koji podržavaju probavu, raspoloženje i cjelokupno zdravlje. Samo 3/4 šalice grčkog jogurta ima 15 grama proteina što je 30% dnevne vrijednosti. Grčki jogurt odlično se slaže s voćem i daje kremastu teksturu smoothiejima.

Avokado: Avokado je bogat zdravim mastima, vlaknima i biljnim sterolima. Biljni steroli pomažu zdravlju probavnog sustava, kardiovaskularnom zdravlju i kognitivnoj funkciji. Jedan avokado također ima 9% dnevne potrebe za vlaknima. Avokado daje smoothiejima kremastu kvalitetu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.