komplicirani sustav

Učili su vas da je svake četiri godine prijestupna godina? To baš i nije točno!

Foto: shutterstock
Učili su vas da je svake četiri godine prijestupna godina? To baš i nije točno!
08.10.2024.
u 11:30
Ova pravila, koliko god zvučala komplicirano, osiguravaju da naš kalendar ostane u skladu s godišnjim dobima.
Pogledaj originalni članak

Zaboravite sve što ste dosad mislili da znate o prijestupnim godinama! Postoje neka osnovna pravila o vremenu koja uzimamo zdravo za gotovo. Dan ima 24 sata, tjedan sedam dana, a godina 365 dana. No, svake četiri godine dodajemo jedan dan i tada godina traje 366 dana – nazivamo je prijestupnom, piše Mirror. Ali, što ako vam kažemo da ovaj sustav nije baš tako jednostavan?

Obično učimo da je razlog za prijestupne godine to što Zemlji treba nešto više od 365 dana da obiđe oko Sunca. Umjesto da brojimo dodatne sate svakodnevno, skupimo ih i dodamo jedan cijeli dan svake četvrte godine.

@lucdeantho

Leap year shenanigans

♬ original sound - LUC 🚮 DEAN

Međutim, jedan TikTok korisnik, Luc, nedavno je zapanjio javnost otkrivši pravilo koje većina ljudi ne zna – pravilo koje se primjenjuje svakih 100 godina i mijenja naše razumijevanje kalendara. U svom videu, Luc objašnjava: ‘Prijestupne godine nisu samo svake četiri godine. Na primjer, godina 2100. neće biti prijestupna jer postoji pravilo da se godina djeljiva sa 100 preskače’. 

Ali, to nije sve. Iako godina 2100. nije prijestupna, 2000. je bila, a razlog tome leži u dodatnom pravilu koje kaže da ako je godina djeljiva sa 400, ipak će biti prijestupna. Tako je godina 2000. imala dodatni dan, ali godine poput 1700., 1800. i 1900. nisu bile prijestupne.

VEZANI ČLANCI: 

Ova pravila, koliko god zvučala komplicirano, osiguravaju da naš kalendar ostane u skladu s godišnjim dobima, jer dan tehnički ne traje točno 24 sata, već nešto manje – oko 23,262222 sata. Prijestupne godine nam pomažu da nadoknadimo taj vremenski nesrazmjer.

Lucov video izazvao je val zbunjenosti među gledateljima. Dok su se neki našalili kako znanstvenici ‘izmišljaju pravila u hodu’, drugi su izrazili svoje nerazumijevanje složenosti kalendarskog sustava. Jedan je komentator usporedio ovaj sustav s dječjim izmišljanjem pravila za igre, dok je drugi priznao da jednostavno ‘nikada neće shvatiti kako prijestupne godine funkcioniraju’.

Kratak rok trajanja: Evo koliko dugo možete imati benzin i dizel u spremniku goriva:

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
11:34 08.10.2024.

Šok? A što je sa pomicanjem sata, je li i to laž?