večernjak savjetuje

Uključite sirovo povrće u svaki obrok i nadutost će brzo nestati

Foto: Reuters
Uključite sirovo povrće u svaki obrok i nadutost će brzo nestati
30.09.2013.
u 11:06
Kako biste se riješili nadutosti, svakako se klonite nezdrave i brze hrane, previše šećera, mliječnih proizvoda, a pšenicu zamijenite drugim žitaricama
Pogledaj originalni članak

Imam 25 godina. Visoka sam 174 cm i imam 74 kg. Do prije godinu dana držala sam godinama težinu od 66-68 kg. Prošlu godinu počela sam raditi u noćnim smjenama te sam počela nakupljati kilograme. Jedan od hormona štitnjače malo je snižen, ali ništa problematično, liječnik mi je rekao da je to normalno uz moj posao. Zadnjih pola godine treniram tae bo ili cross fit (oko 3 puta tjedno). Rezultati se vide. Smanjile su se naslage na bokovima, no težina je ostala ista. Najviše problema imam s nadutosti, pogotovo ako pijem vodu i mliječne proizvode nakon treninga. Što mi je činiti? Ivona, Zagreb

Kako biste se riješili nadutosti, svakako se klonite nezdrave i brze hrane, previše šećera, mliječnih proizvoda, a pšenicu zamijenite drugim žitaricama. Kada ste u mogućnosti, ranije pripremite večeru, a kada ste u noćnoj, pripazite na odabir namirnica. Pijte žlicu soka aloe vere i tekućeg klorofila prije glavnog dnevnog obroka. Jelima dodajte začine poput kopra, komorača, majčine dušice i metvice, a smanjite unos soli. Jedite polako i žvačite temeljito te pijte čaj od komorača i paprene metvice. Konzumirajte cjelovite obroke. Ono što savjetujem podrazumijeva tri glavna obroka i dva međuobroka u razmaku od 3-4 sata kako ne bi došlo do pretjerane gladi i opasnosti od konzumiranja prevelike količine hrane u jednom obroku. Usto je važno konzumirati cjelovite obroke tako da su zastupljene sve hranjive tvari. Dajte prednost složenim ugljikohidratima poput krumpira, riže, tjestenine, tamnog kruha te ostalih žitarica poput ječma, raži, heljde i dr. Od bjelančevina preporučljivo je konzumirati puretinu, piletinu, jednom tjedno crveno meso (svinjetina, teletina, junetina, konjetina), svježi sir, jaja, fermentirane mliječne proizvode poput jogurta, kiselog mlijeka, acidofila ili kefira, ribu, rakove i školjke, što su izvori bjelančevina životinjskog podrijetla, te mahunarke (grah, grašak, bob, mahune, slanutak), cjelovite žitarice i orašasto voće, što su izvori bjelančevina biljnog podrijetla. Masti su također vrlo važne, stoga ih nemojte izbacivati iz svog jelovnika, no naravno treba paziti na izbor. Maslinovo ulje odličan je izvor masti u našoj prehrani. Uz maslinovo ulje, kao izvor masti mogu poslužiti i ostala ulja, sjemenke koje se mogu dodati u jogurt ili salatu za međuobrok te orašasto voće. Uključite sirovo i kuhano povrće u što veći broj obroka.

>>Prehrana bogata voćem i povrćem drži pH u ravnoteži

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.