zdravo i fino

Ukusne i zdrave salate uz koje, ovoga ljeta, nećete morati brinuti o kalorijama

Foto: shutterstock
Ukusne i zdrave salate uz koje, ovoga ljeta, nećete morati brinuti o kalorijama
20.07.2023.
u 11:00
Ljeto je doba kada kraljice stolova, ali i društvenih mreža postaju hladne, razigrane, raznobojne, rijetko konzervativne salate.
Pogledaj originalni članak

Vjerojatno u doba digitalne ere niti jedna salata nije zaludilo toliko svijet društvenih mreža kao salata Jennifer Aniston. Odnosno salata koju je ona navodno jela svakodnevno tijekom deset godina snimanja megapopularnih Prijatelja. Riječ je o jelu u kojem su u savršenom balansu izmiješani kvinoja, luk, peršin, krastavci, slanutak i još poneki sastojak. Detaljan recept za salatu koju je do sada samo na TikTok-u pogledalo tri milijuna ljudi sastoji se od toga da sve sastojke izmiješate i pojedete.

Neosporno je raznolika, zanimljiva i čini se slasna, a jedina joj je mana što Jennifer Aniston tvrdi da ona zapravo nikada nije jela takvu salatu. No vjerojatno i u ovom, kao i u slučaju mnogih medijskih hitova vrijedi ona – nemoj da ti činjenice pokvare dobar naslov. Zgodna je stvar kod ove salate je da komotno možete pojesti koliko god želite jer glavni sastojak, kvinoja, je niskokalorična i bezglutenska, a opet nutritivno odlična namirnica. Ona je bogata proteinima pa je odlična za sve ljude koji izbjegavaju meso. Ima svega 120 kalorija na 100 grama te oko 4-5 grama proteina. Ova količina proteina čini kvinoju značajnim izvorom biljnih proteina, pogotovo u usporedbi s drugim žitaricama.

Foto: shutterstock

Što se tiče ugljikohidrata prosječno 100 grama kuhane kvinoje sadrži oko 21-23 grama ugljikohidrata. Ugljikohidrati u kvinoji su većinom složeni, što znači da se sporije probavljaju i pružaju dugotrajnu energiju. Ili pojednostavljeno, pazi na vaš probavni sustav, a nećete se zdebljati. U svakom slučaju ljeto je doba kada kraljice stolova, ali i društvenih mreža postaju hladne, razigrane, raznobojne, rijetko konzervativne salate. Uz ovu 'kraljicu' salata koju je navodno jela Aniston, a koja sa svakom objavom skupi nekoliko milijuna pregleda, ovog je ljeta i hit salata sa pečenim breskvama.

Čini vam se suludo? Nespojivo? Pa zapravo i nije tako loša kombinacija. A ako se uzme u obzir da su breskve zapravo supernamirnica, onda cijela priča dobiva i nutritivno zaokruženu priču. Breskve su niskokalorične voće bogate hranjivim tvarima. Sadrže vitamine A, C, E i K, kao i minerale poput kalija, željeza i kalcija. Pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu. To može smanjiti rizik od raznih bolesti, uključujući srčane bolesti, određene vrste raka i starenje kože. Visok udio vlakana u breskvama pomaže u regulaciji probave i održavanju zdravog probavnog sustava. Vlakna također mogu pomoći u kontroli tjelesne težine i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.

Foto: shutterstock

Breskve su većinom sastavljene od vode, što ih čini odličnim voćem za hidrataciju tijela. Hidrirano tijelo može poboljšati zdravlje kože, regulirati tjelesnu temperaturu i podržati opću dobrobit. Breskve su niskokalorične, imaju svega 60-70 kalorija i bogate vlaknima, što ih čini idealnima za uključivanje u prehranu ako želite izgubiti kilograme. Vlakna pružaju osjećaj sitosti, pomažući vam da se osjećate zadovoljnije i smanjite unos kalorija. Osim toga prosječna breskva sadrži oko 14-17 grama ugljikohidrata. Većina tih ugljikohidrata dolazi u obliku prirodnih šećera poput fruktoze. Breskve su relativno niske u sadržaju ugljikohidrata u usporedbi s drugim voćem poput banana ili grožđa. Ova niska razina ugljikohidrata čini breskve prikladnim izborom za ljude koji paze na unos ugljikohidrata, kao što su osobe koje prate niskougljikohidratne dijete (keto) ili dijabetičari.

Treći TikTok hit među salatama je tzv. perzijska salata Shirazi. E sad, ako ste ikad u životu kuhali teško ćete shvatiti opsjednutost društvenim ovom salatom. A zašto? Zato što je riječ o salati u kojoj je izmiješano sljedeće – krastavac, dvije rajčice, ljubičasti luk i dosta peršina. Sve se to začini sa limunovim sokom, uljem, solju i paprom i wow – na TikToku taj recept glatko skupi 10 milijuna pregleda. Doduše fascinantno je na koliko sitno se reže svo povrće, ali osim toga baš i ne vidim neki osobitu specifičnost te tiktokične salate.

Sličan, ali ipak nešto konkretniji recept za vrlo popularnu salatu je Haloumi salata. U nju ide sve kao i u Shirazi salatu, no dodaju se i plodovi šipka te 150 grama sira haloumija koji ste prethodno lagano popržili na tavi i maslinovom ulju. Haloumi je vrsta sira koji potječe iz područja Mediterana, posebno popularan na Cipru. Ovaj sir se tradicionalno pravi od mješavine ovčjeg i kozjeg mlijeka. Ono što čini haloumi posebnim je njegova visoka temperatura topljenja, što mu omogućava da se peče ili prži, a da pritom zadrži svoj oblik. Haloumi ima specifičnu teksturu - hrskavu koru i mekanu, žilavu unutrašnjost. Ovaj sir se često koristi u jelima s roštilja ili pečenim povrćem, pružajući slani i kremasti okus koji se odlično slaže s ostalim sastojcima. Haloumi je također bogat proteinima i kalcijem, što ga čini hranjivim izborom u umjerenim količinama.

Kalorijski i nutritivni sadržaj haloumija može varirati ovisno o proizvođaču i sastojcima koji se koriste, međutim neosporno je riječ o siru koji je odličan za sve koji paze na kilograme. Otprilike 100 grama haloumi sira sadrži oko 300-330 kalorija i svega 1-2 grama ugljikohidrata.

SALATA 'JENNIFER ANISTON'

Foto: shutterstock

Sastojci:

  • 1 šalica kvinoje (tradicionalni recept ima bulgur)
  • 1/2 šalice nasjeckanog crvenog luka
  • 1/2 šalice nasjeckanog peršina
  • 1/3 šalice nasjeckane metvice
  • 1/2 šalice ispranog slanutka 1/3 šalice
  • pistacija bez ljuske
  • 1/2 šalice nasjeckanog krastavca
  • 1/2 šalice izmrvljenog feta sira maslinovo ulje
  • limun
  • morska sol i papar po ukusu

Priprema: Kvinoju skuhaj prema uputama I ostavi sa strane da se ohladi. Nakon što se kvinoja ohladi, treba dodati sve sastojke u veliku zdjelu i dobro promiješajte. Pokapaj maslinovim uljem, limunom, posoli i popapri. I to je to.

PERZIJSKA SALATA SHIRAZI

Foto: shutterstock

Sastojci:

  • 2 krastavca
  • 2 rajčice
  • 1 luk (crveni ili bijeli)
  • Sok od 1 limuna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Svježi peršin, sitno nasjeckan
  • Svježa mente, sitno nasjeckana
  • Sol po ukusu
  • Papar po ukusu

Priprema:

  1. Ogulite krastavce i izrežite ih na male kockice. Stavite ih u zdjelu za salatu.
  2. Rajčice također izrežite na male kockice i dodajte ih u zdjelu s krastavcima.
  3. Luk ogulite i nasjeckajte na vrlo sitne komadiće. Dodajte ga u zdjelu sa ostalim sastojcima.
  4. Dodajte sitno nasjeckani peršin i mentu u zdjelu.
  5. U maloj posudi pomiješajte sok od limuna i maslinovo ulje. Dodajte sol i papar po ukusu. Promiješajte da se sastojci sjedine.
  6. Prelijte preljev preko sastojaka u zdjeli i nježno promiješajte da se salata dobro obloži preljevom.
  7. Ostavite salatu Shirazi da odstoji u hladnjaku oko 15-20 minuta kako bi se okusi proželi.
  8. Poslužite svježu salatu Shirazi kao prilog uz glavno jelo ili kao osvježavajući zdravi zalogaj.

SALATA S PEČENIM BRESKVAMA

Foto: shutterstock

Sastojci: 

  • 2 breskve
  • 200g pršuta
  • 50g pinjola
  • 100g rukole
  • 200g Mozzarelle
  • 1žlica meda
  • korica limuna
  • sitno sjeckani chilli po želji
  • malo octa ili limunovog soka
  • 1 žlica maslinovog ulja

Priprema: Breskve narežite na četvrtine te pecite na roštilju sa svih strana. Sve ostale sastojke izmiješajte, potom dodajte grilane breskve, začine te ulje i ocat (limunov sok) po želji i ukusu. Posolite i popaprite. 

VEZANI ČLANCI: 

PROMO

Chefica Ana Grgić Tomić otkriva nove gurmanske senzacije u Zinfandel'su nadahnute ljetom

Američki striploin u kombinaciji s paljenim šparogama, juneći biftek s pečenom mladom mrkvom, divlji brancin s cvijetom tikvice punjenim kremom od limunske trave te prsa biserke s kremom od vrganja samo su dio novog jelovnika u kojem chefica Ana Grgić Tomić spaja pažljivo odabrane i svježe vrhunske sastojke u fantastične sljedove zbog kojih ćete ovog ljeta poželjeti ostati u Zagrebu i posjetiti restoran Zinfandel's.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.