U slast!

Uz ovih nekoliko trikova sarma će vam ispasti baš poput bakine!

Foto: Shutterstock
Uz ovih nekoliko trikova sarma će vam ispasti baš poput bakine!
03.12.2019.
u 07:00
Kuharice i internet prepuni su najboljih recepata za sarmu, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako da uvijek ispadne – fantastična
Pogledaj originalni članak

Kupus je jedan od najvažnijih dijelova sarme. Nije svaki kupus za sarmu. Odaberite svježi koji ćete sami ukiseliti, imat će poseban okus. Ako za to nemate mogućnosti, kupite radije na tržnici domaći nego onaj vakuumirani.

Naravno, važno je i meso! Neki kuhari kažu da se treba koristiti samo svinjetina, a drugi će preporučiti mješavinu svinjetine i junetine. Bilo bi dobro izmiješati dijelove svinjske plećke i vrata. 

U loncu treba biti i malo dimljenog mesa koji će mesu dati okus i aromu. Ne zaboravite sarmu krčkati na slaboj vatri dva do tri sata, tako će biti najbolja!

Mljac!

Danas je Svjetski dan torte, a mi donosimo najljepše iz zagrebačkih slastičarnica!

"Let them eat cake!" ili "Pustite ih da jedu tortu!" izjavila je francuska kraljica Marie Antoinette kada je čula da siromašni ljudi nisu imali niti za kruh. Bez obzira što zbog te izjave nije prikupila simpatije naroda, torta je postala jedna od najukusnijih stvari koje su ljudi napravili za jest, a prve torte napravljene su u Grčkoj i Egiptu. Obavezno su sadržavale med i orašaste plodove, a jele su se isključivo nakon jela. Danas postoji bezbroj recepata i načina pravljenja torti, kao i prilika za koje ih radimo. Zato i ne čudi što se odlučilo da torta dobije svoj praznik. Kako bismo proslavili ovaj dan, donosimo najljepše torte poznatih zagrebačkih slastičarnica.

Rižu nije potrebno kuhati nego je samo nekoliko minuta potopiti u vodu. Sarmu u lonac treba slagati okomito, a ne vodoravno. Lakše ćete je vaditi kad bude skuhana, a tako se sarma neće odmotavati ni okretati.

Ovaj kestenjar kestene na Cvjetnom trgu prodaje već 47 godina:

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

PO
portugisac
08:37 03.12.2019.

To što vi spominjete je dječija sarma. Kod prave sarme u smjesu od riže i mesa umiješa se mljevena slanina - špek a i jedan do dva feferončeka. U posudu sa sarmom mora doči suho meso i komadi suhoga špeka. Ne zaboravimo da zelje to jest sarma da bi bila bolja zahtijeva puno masnoće. To se sve stavi u posudu sa poklopcem i stavi se u rernu. Nakon dva sata sigurno je kuhano a po vrhu kao malo zapećeno. Dobar tek.

Avatar Robinzon
Robinzon
07:26 03.12.2019.

Zagorci kažu da se ne postavlja pitanje jel vino dobro ili loše, već ima li ga ili ga nema. Gladan čovjek to kaže i za sarmu.

DU
Deleted user
14:56 03.12.2019.

Ma sve u redu, ali kod nas je oduvijek bilo ili "Dobar tek" ili "Bog bagoslovi", ali ovo "u slast" baš i ne?! Od kuda vam to?! I ne, nisam "rvatina" i nacionalist, već obični, "mali" Hrvat, samo pitam jer me zanima.