UKUSNO I ZDRAVO

Uživajte u njima bez grižnje savjesti: Ove namirnice gotovo da i ne sadrže kalorije!

Foto: Shutterstock
Voće i povrće
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
cvjetača
Foto: shutterstock
Foto: Thinkstock
jaja, jaje, kuhano jaje, doručak (1)
Foto: Arhiva VL
tofu, soja (1)
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Na šibensku tržnicu stigle su prve ovogodišnje vrgoračke jagode
Foto: Getty Images
Grejp
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Espresso kava - najpoželjnija "budilica"
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Domaći čaj s medom je najbolji topli napitak za ova hladna vremena
13.08.2024.
u 08:00
Brojne namirnice sadrže minimalni udio kalorija, a istodobno su dobre za naše zdravlje
Pogledaj originalni članak

Većina ljudi danas teži zdravoj prehrani, ne samo zbog gubitka kilograma, već i zbog osjećaja zadovoljstva koji pruža saznanje da se hranimo balansirano i zdravo. Iako ne bismo trebali robovati brojanju kalorija koje kod pojedinaca može prerasti u opsesiju, nije naodmet znati koje su to namirnice koja sadrže minimalni udio kalorija, a istovremeno su dobre za naše zdravlje.

Cvjetača: U stotinu grama cvjetače krije se svega 25 kalorija. Ovo povrće odličan je izvor vitamina C i D, kao i folne kiseline pa se posebno preporuča trudnicama. Cvjetača se najčešće kuha, ali može se i pirjati, preći te stavljati u smoothieje i shakeove.

Rukola: Ova popularna salata pravi je izvor zdravlja. U 100 grama krije se svega 25 kalorija, ali i vitamini A i C koji pomažu koži da ostane zdrava i elastična. Rukola se može kombinirati s drugim niskokaloričnim namirnicama, poput rajčice.

Kuhano jaje: U ovoj namirnici, za koju kažu da je najbolji mogući izbor za doručak, ima svega 75 kalorija. Kuhano jaje bogato je proteinima i esencijalnim hranjivim tvarima i neizostavan dio prehrane sportaša.

Tofu: Želite li unositi manje kalorija, a obožavate jela sa sirom, pokušajte kravlji sir zamijeniti biljnom varijantom. Popularni tofu sadrži samo 72 kalorije na 100 grama, bogat je proteinima i može se pripremati na bezbroj načina.

Jagode: Stotinu grama ili jedna šaka ukusnih jagoda sadrži svega 32 kalorije. U ovom prirodnom desertu možete uživati neograničeno, posebice ako znate da je odličan izvor vitamina C i kalija.

Grejp: Grejp je savršen izbor ako želite izgubiti koji kilogram i popraviti zdravstvenu sliku. Ovo voće sadrži snažne antioksidanse i saveznik je borbi protiv zloćudnih stanica. 100 grana ove voćne poslastice ima svega 32 kalorije

Kava: Mala šalica espresso kave sadrži svega dvije do tri kalorije, dok šalica kave s mlijekom, kakva se najčešće poslužuje u našim kafićima, ima otprilike 12 kalorija. Ubacite li u nju žličicu šećera, broj kalorija raste na 28.

Čaj: Napitak u kojem također možete uživati do mile volje bez imalo grižnje savjesti i straha od debljanja jest čaj. Većina vrsta čajeva sadrži svega dvije kalorije na 100 mililitara. Naravno, pod uvjetom da čaj pijete bez šećera.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.