Poput šampanjca iz Champagne, ili španjolske cave i talijanski prosecco postao je inačica za jedan tip pjenušaca, postigavši danas već svjetsku slavu.
Ime duguje istoimenom mjestašcu, u pokrajini Veneto, a osnova za ovo vino je sorta glera, koja se prije nazivala i prosecco. Proizvodi se uglavnom charmat metodom.
Najpoznatiji proizvođač prosecca, i najbolje kakvoće vinarija je Villa Sandi, sa sjedištem u mjestu Crocetta del Montello. Ta raskošna palača datira iz 1622. godine, a ispod nje su višestoljetni podrumi. Duga je obiteljska tradicija, a uz pjenušce spravljaju i mirna vina; prvi prosecco i bio je mirno vino, jednostavno, za svakodnevnu uporabu, za težake…Uz gleru, uzgajaju i chardonnay i bijeli pinot, te cabernet sauvignon i franc i merlot. Naprave prosječno 1,5 milijuna boca.
U Hrvatsku vina Ville Sandi već deset godina uvozi obitelj Mohor, njihova Mohor trgovina, pa je Gordan Mohor sa suprugom Jasnom obilježio taj mali jubilej u zagrebačkoj Esplanadi, degustacijom za novinare šest različitih prosecca s područja između Valdobbiadenea i Conegliana.
Bila su to dva u osnovnoj svježoj liniji – Bianco 2015 doc te Rosé doc, zatim dva u liniji superiore – Valdobbiadene bianco extra dry docg te Millesimato bianco 2015 brut docg, i dva od grožđa s posebno kvalitetne vinogradske pozicije, njihovog grand crua Cartizze – Vigna la Rivetta docg i Cuvée Oris docg. Taj vinograd u Cartizzi najskuplji je u Italiji – 1,5 hektar vrijedi dva milijuna eura.