Promo

Vinarija Kabola - nevjerojatna vinska priča

Foto: PR FOTO
Vinarija Kabola
Foto: PR FOTO
Vinarija Kabola
Foto: PR FOTO
Vinarija Kabola
Foto: PR FOTO
Vinarija Kabola
Foto: PR FOTO
Vinarija Kabola
VL
Autor
PR Članak
19.12.2014.
u 12:23
Pogledaj originalni članak

Ako želite u Istri doživjeti nešto posebno, morate kušati vina momjanštine. Idealan položaj okolnih brežuljaka okrenutih jugozapadu i suncu preduvjet je i tajna proizvodnje dobrih vina ovog kraja. U neposrednoj blizini svjetskih poznatih vinskih regija ljube se crvena i siva zemlja što vinima daje posebno bogatstvo. U prošlosti vinima momjanštine opskrbljivali su se i austrougarski dvorani. Istarska malvazija, muškat, teran, merlot, cabernet sauvignon, tipične su sorte čudesnih boja i mirisa.

 Momjanski muškat ipak je nešto posebno. To je sorta bijelog grožđa koje raste na ograničenom prostoru Momjanštine. Uspijeva na zemljištu bogatom laporom, na nadmorskoj visini od 200 do 350 m submediteranskog položaja.

Svjestan svih prednosti koje  donosi ova zemlja Marino  Markežić odlučio je nastaviti  tradiciju svojih predaka u  proizvodnji vina, ali na suvremen  način. Svoja vina flašira sa  vlastitom etiketom Kabola.

Vinska priča u obitelji Markežić postavila je svoj kamen temeljac još daleke 1891. godine sa Momjanskim Muškatom. Od tada pa do danas vrijedne i strpljive ruke slažu ovu nevjerojatnu vinsku priču nadahnutu željom da se odlikuje svojom iskrenošću i posebnošću. Oblikovali su vlastiti i prepoznatljivi stil kroz brend KABOLA.

Nalaze se na sjeverozapadu istarskog poluotoka, na 275 m nadmorske visine, a pogled se pruža na Alpe i Dolomite, s jedne, bogato zelenilo netaknute prirode i prekrasnu morsku panoramu, s druge strane. Vinogradi su smješteni na brežuljku pod nazivom Štancija i u okolici vinarije u Kanedolo kod Momjana. Zemlja je uglavom glinena, bogata loporom što vinima daje posebne osobine.

Kroz marljivi rad u vinogradu dobivaju grožđe koje je slika toga kraja i podneblja. Bez dobrog grožđa nema velikih vina. To znači da priprema dobrog vina započinje već u vinogradu. Zato obitelj Markežić veliku pažnju posvećuje upravo radu oko vinove loze, pazeći na svaki detalj, čuvajući ga kao malo dijete.

Obitelj Markežić sve njihove vinograde obrađuje i održava po ekološkim principima.

Kabola vinarija je prva certificirana vinarija u Istri, te prva koja je dobila europski EU EKO (BIO) znak, koji se nalazi na svim vinima iz berbe 2013. - Malvazija istarska, Rosa, Muškat momjanski.

Kabola vina se odlikuju prepoznatljivim stilom, što je rezultat specifičnog terroira i glinene zemlje na kojima uzgajamo naše vinograde. Posebnost vinarije Kabola svakako su crvena, ali i bijela vina odležana u hrastovim bačvama, te Malvazija macerirana u amforama.

Njihovo grožđe kroz kraće i duže maceracije u hrastovim bačvama, pa do amfora, dobiva posebnost i tako nastaju etikete Malvazija Istarska, Malvazija Unica, Amfora Malvazija, Muškat Momjanski, Pjenušac RE, Teran, Merlot, Cabernet sauvignon.

Obitelj ističe kako je vino iz amfora je kruna njihovog truda. „Tu nas je priroda i zemlja najviše podarila tako da je malvazija istarska dobila jednu novu dimenziju“ kaže Marino Mrkežić. Kroz produženu fermentaciju u amforama, te počivanje vina bez uklanjanja dropa i taloga do kasno u proljeće, malvazija pokazuje svoju plemenitost. Grožđe se rađa iz zemlje i svoj vlastiti sok poklanja zemlji kako bi ga ona pretvorila u vino.

Za obitelj Markežić proizvodnja vina nije samo posao, već i stil života života, u kojem uvijek nastoje raditi u ravnoteži s prirodom, vjerovati i davati najbolje od sebe.

 Njihov trud okrunjen je priznanjima i medaljama za dobru kvalitetu vina, od kojih se posebno ističu visoke ocjene Roberta Parkera za vino Malvazija Amfora, te brojne druge.

Vinariju Kabola naći ćete na adresi Kanedolo 90, između Buja i Momjana, a za poseban dojam i užitak možete najaviti svoj dolazak na 052/779208 ili mailom info@kabola.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr