istraživanje pokazalo

Hrvati su pravi ljubitelji margarina, više od dvije trećine ga konzumira vše puta tjedno

Foto: Thinkstock
Hrvati su pravi ljubitelji margarina, više od dvije trećine ga konzumira vše puta tjedno
28.04.2015.
u 14:54
Najviše konzumenata (57 posto) margarin jede 1-3 puta tjedno. Minimalno jednom tjedno konzumira ga 70% potrošača, a učestalih potrošača koji margarin jedu svakodnevno ima 12 posto.
Pogledaj originalni članak

Više od dvije trećine stanovnika Hrvatske u dobi od 15-64 godina, točnije 68 posto, konzumira margarin, pokazalo je telefonsko istraživanje agencije Hendal, provedeno u veljači na uzorku od 790 ispitanika.

Ljubitelji margarina smatraju ga ukusnim i u vrlo visokom postotku ne mijenjaju svoje mišljenje.

Najviše konzumenata (57 posto) margarin jede 1-3 puta tjedno. Minimalno jednom tjedno konzumira ga 70% potrošača, a učestalih potrošača koji margarin jedu svakodnevno ima 12 posto.

Većina margarin konzumira najčešće namazan na kruh (52 posto), a zatim u kolačima i slasticama (41 posto). Tvrdnja s kojom se i konzumenti i nekonzumenti  slažu je da je margarin svestrani proizvod.

Masnoće koje nalazimo u margarinu od velike su važnosti za normalno funkcioniranje organizma, jer su izvor energije, sastavni dio staničnih membrana, te omogućuju prijenos i apsorpciju vitamina topivih u mastima, a hrani daju bolji okus, strukturu i aromu.

Uz to su izvor esencijalnih masnih kiselina koje organizam ne može sam stvoriti, nego ih mora dobiti putem hrane.

>>Maslac, svinjska mast i margarin? Ove masnoće ipak ne smijete izbaciti iz prehrane

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

Avatar petrolio
petrolio
15:10 28.04.2015.

maslac je puno zdraviji...a i ukusniji

SE
Secli
16:00 28.04.2015.

kaj nije to kancerogeno?ja sam primjetio da ni muhe neceju na to.

VR
vrt
12:41 30.04.2015.

potpuno nepotreban (blago rečeno) proizvod - kemijskim postupcima i uz visoku temperaturu "iscijeđena" repica, soja, suncokret te opet uz kemiju sve to hidrogenizirano. velika većina hranjivih i korisnih stvari je uništena u tim postupcima. reklamira se jer ne sadrži kolesterol, za koji se sve više dokazuje da sam po sebi i nije toliko štetan. uglavnom - izbjegavati u širokom luku.