Više od dvije trećine stanovnika Hrvatske u dobi od 15-64 godina, točnije 68 posto, konzumira margarin, pokazalo je telefonsko istraživanje agencije Hendal, provedeno u veljači na uzorku od 790 ispitanika.
Ljubitelji margarina smatraju ga ukusnim i u vrlo visokom postotku ne mijenjaju svoje mišljenje.
Najviše konzumenata (57 posto) margarin jede 1-3 puta tjedno. Minimalno jednom tjedno konzumira ga 70% potrošača, a učestalih potrošača koji margarin jedu svakodnevno ima 12 posto.
Većina margarin konzumira najčešće namazan na kruh (52 posto), a zatim u kolačima i slasticama (41 posto). Tvrdnja s kojom se i konzumenti i nekonzumenti slažu je da je margarin svestrani proizvod.
Masnoće koje nalazimo u margarinu od velike su važnosti za normalno funkcioniranje organizma, jer su izvor energije, sastavni dio staničnih membrana, te omogućuju prijenos i apsorpciju vitamina topivih u mastima, a hrani daju bolji okus, strukturu i aromu.
Uz to su izvor esencijalnih masnih kiselina koje organizam ne može sam stvoriti, nego ih mora dobiti putem hrane.
>>Maslac, svinjska mast i margarin? Ove masnoće ipak ne smijete izbaciti iz prehrane
maslac je puno zdraviji...a i ukusniji