neizostavne jagode

Voće za zdravlje, ljepotu i ljubav. Jagode treba probati i u salatama i rižotima

Foto: Danijel Berković/Pixsell
jela s jagodama
Foto: Danijel Berković/Pixsell
jela s jagodama
Foto: Danijel Berković/Pixsell
jela s jagodama
Foto: Danijel Berković/Pixsell
jela s jagodama
08.05.2015.
u 17:00
Jagode su prvo proljetno voće, a ima ih više od 400 sorti
Pogledaj originalni članak

Krupne i "rogate", duguljaste i tamnocrvene, sitnije i gotovo narančaste, srcolike, okrugle, pa čak i žute, mirisne šumske i one koje stidljivo zriju na balkonima i prozorima...

Kakve god bile, a ima ih čak 400-tinjak sorti, sve su to obožavane jagode.

Najbolje su svježe

Prvo proljetno voće nakon poduže sezone agruma i banana svi jedva dočekaju, a one su i prva udarna doza vitamina i željeza nakon duge zime, sjajne u mnogim slanim i slatkim jelima.

Umjereno slatke, čak prije kiselkaste, jagode se mogu odlično spojiti s rižotima, salatama, pa čak i gorkim divljim šparogama. Prve jagode nisu za kuhanje i termičku obradu jer je upravo njihova svježina to što osvaja, a iznenađujuće je koliko su ukusne u slanim kombinacijama.

Jagode kakve danas poznajemo u Europu su stigle u 17. stoljeću iz Čilea i s područja današnjeg SAD-a gdje su ih uzgajali po vrtovima. Samonikle šumske jagode opojna mirisa i vrlo slična okusa tada su pale u drugi plan jer su bucmaste esencije mirisa i okusa u trenu osvojile mjesta u kuhinjama dvorova i kućama vlastele.

Povijesni izvori govore da su blagotvornost jagoda dobro poznavale dame kroz povijest te ih koristile kao eliksir ljepote.

Štoviše, njima su trljale zube kako bi ih izbijelile, a i dah im je ugodno mirisao. Madame Tallien, dama iz Napoleonova društvenog kruga, čak se kupala u soku od desetak kilograma jagoda kako bi zadržala svoj rijetko blistav porculanski ten po kojem je bila poznata. Ovakvi podaci ne čude jer kiselina iz jagoda blagotvorna je za izbjeljivanje i uklanjanje mrlja, a vitamin C i A kožu čine glatkom i napetom te ubrzavaju cirkulaciju.

Usto su jagode i na popisu afrodizijaka, tvrdi se da pospješuju ljubavnu moć, a još su stari Rimljani za šumske jagode tvrdili da "brišu" melankoliju. Zanimljivo je da samonikle jagode sadrže puno više dragocjenih tvari od onih uzgojenih u vrtu, a kalij kojim obiluju blagotvorno djeluje na živčani sustav, čisti bubrege i snižava tlak.

Oprez, alergičari

Jagoda je daljnja rođakinja ruže, o čemu svjedoči i njen opojni miris zbog kojeg je i odličan saveznik u borbi protiv stresa.

U proljeće, kada se štandovi na tržnicama, ali i zagrebačkim ulicama zarumene od mjerica jagoda uzgojenih na domaćim poljima, valjalo bi pripremiti i količine koje će se trošiti na jesen: zamrznuti ili pretvoriti u ukusne marmelade.

Dakako, ako niste među onima koji su alergični na jagode. Kad kupujete jagode, obratite pažnju da su dozrele i da je "glava" svake pokrivena zelenom peteljkom. Nju skinite neposredno prije posluživanje kako na otrgnutom dijelu ne bi počeo proces truljenja. Jagode su, naime, i vrlo osjetljive. Najbolje ih je pojesti što prije i – što više.

Parfe s čokoladom

Sastojci: 200 g jagoda, 200 g tamne čokolade, vrhnje za šlag, 50 g šećera, 2 g želatine, 50 g kakaa za biskvit, 2 jaja

Priprema: Od 2 jaja, šećera i kakaa ispecite biskvit (na 175C, 5-8 min) koji će biti podloga za tortice. Narežite jagode, blanširajte, izmiksajte sa želatinom. Umutite šlag i dodajte u žele od jagoda. U ostatku vrhnja otopite čokoladu na pari. U male posudice slažite biskvit, kremu od čokolade i parfe od jagoda.

Ohladite.

Salata sa šparogama

Sastojci: 8 malih kroasana, vezica divljih šparoga, 4 jaja, maslinovo ulje, začini.

Priprema: Šparoge očistite, blanširajte i ohladite. Jagode izrežite na ploške, pomiješajte s polovicom šparoga i začinite maslinovim uljem, solju i paprom pa složite u razrezane kroasane. Istucite pjenasto 4 jaja. Na maslinovu ulju popržite jaja. Fritaju stavite u kroasan te po vrhu dodajte šparoge i jagode.

Krema od jagoda

Sastojci: 200 g brašna, 4 jaja, 2 dl vrhnja za šlag, 50 g šećera, vanilin šećer, 100 g jagoda, listići mente

Priprema: Zamijesite slatko prhko tijesto, razvaljajte u kalupiće namazane maslacem. Pecite na 180 C oko 15 min. Na pari istucite kremu od 4 žumanjka, šećera, vrhnja i vanilije. Ohladite. Napunite košarice, dodajte jagode i mentu.

Rižoto sa škampima

Sastojci: 400 g riže, 2 vezice divljih šparoga, 400 g kozica, malo bijelog vina, 150 g jagoda, maslac, ribanac, pileći temeljac.

Priprema: Šparoge očistite, natrgajte i blanširajte. Rižu pirjajte na maslinovu ulju podlijevajući vinom i temeljcem. Dodajte kozice, a nakon 7-8 min, kada je al dente, šparoge i ribanac.

Na kraju dodajte narezane jagode koje će uvenuti od topline rižota.

>>Nisu samo slatke i primamljive već i ljekovite. Zbog ovoga biste trebali jesti – jagode!

>>Ovo je recept za kekse od samo 2 sastojka koji je postao pravi hit

 

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar ankabutorac
ankabutorac
13:42 11.05.2015.

Ja jagode uvijek stavim u salatu...nemate pojma kak je to fino....