Voćna žele torta osvježavajući je desert koji ćete pripremiti bez velikog napora, a kad je servirate vjerojatno nećete moći izbjeći prisjećanje na neke prošle dane.
Autorica recepta za ovu Jello tortu, osnivačica portala Momsdish Natalya Drozhzhin kaže da je prije 15-ak godina njena sestra na svako obiteljsko okupljanje donosila ovakav žele, a pojeo bi se prije bilo kakve druge slastice.
- Uvijek sam se pitala zašto je tako posebna ova torta, pa to je samo žele i voće, a onda sam ga odlučila i sama napraviti i 'navukla' se.
Kakvo sve voće može ići u Jello tortu?
Kod ove je torte, kaže Drozhzhin, izgled bitan, pa je važno paziti na kontrast boja želea i voća. Iako možete koristiti gotovo svako voće, dobro je prije ga odabrati da se slaže sa želeom (na primjer, ljubičasto grožđe i jagode izgledaju izvrsno u želeu od manga).
Evo nekoliko prijedloga:
- Mango
- Borovnice, jagode, maline...
- Jabuke
- Komadi lubenice i dinje
- Grožđe
- Mandarine i naranče
Koliko prije dodavanja želea treba pripremiti voće?
Budući da prema receptu posudu treba napuniti voćem da ono ne potone ili ne ostane gore, nasjeckajte voće i složite ga u posudu, pa prelijte želeom i ostavite da se stegne dva sata u hladnjaku.
Kako izvaditi kolač iz kalupa?
Da biste tortu izvadili iz kalupa, u veliku posudu ulijte vruću vodu i stavite kalup u nju. Pazite da metalno dno posude u posudi s vodom stoji tako da voda ne ide skroz do vrha želea. Čim se malo počne topiti sa svih strana, pokrijte kalup pladnjem za posluživanje i preokrenite ga. Ako je potrebno, nježno obrišite bočne stranice kolača kako biste uklonili višak tekućine.
Sastojci
200 g malina
1 kg jagoda
1 mango
1 naranča
1 kg zelenog grožđa
400 g ljubičastog grožđa
400 g želatine u prahu
Upute
Pripremite voće za tortu. Očistite i narežite na jednake komade. Napomena: želatina je najbolja s okusom manga ili ananasa i u kombinaciji ta dva okusa.
U kalup za pečenje torte stavite prvo maline, zatim jagode. Dodajte mango, naranču i zeleno grožđe, a završite stavljanjem ljubičastog grožđa.
Otopite žele u vrućoj vodi, slijedeći upute na kutiji ili vrećici. Ostavite da se smjesa dobro ohladi.
Polako ulijte smjesu po voću i protresite. Voće skroz prekrijte želeom. Ostavite u hladnjaku dok se potpuno ne stegne, otprilike dva sata. Kad tortu izvadite iz kalupa, vratite ju u hladnjak sve dok ne počnete s posluživanjem.
Majku zgrozila torta koju je naručila za svoju kćer (5): Oblik je bio vrlo neugodan
Kako pronaći najbolju lubenicu?