ukusna hrana

Voditelj azijskog restorana u Zagrebu: 'Azijska je kuhinja Hrvatima sve draža, očito su se ljudi pomalo zasitili roštilja'

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Voditelj azijskog restorana u Zagrebu: 'Azijska je kuhinja Hrvatima sve draža, očito su se ljudi pomalo zasitili roštilja'
06.04.2022.
u 12:30
Prostor u kojem je već bilo manje ili više uspješnih restorana uređen je ukusno, bez pretencioznosti, tako da gost u cijelosti uživa u hrani koju će mu tamo poslužiti
Pogledaj originalni članak

Azijska kuhinja oduvijek je u metropoli imala popularnost, i to barem od sredine 80-ih godina kada su se u Zagrebu počeli pojavljivati prvi ozbiljni kineski restorani koji su nam donijeli kuhinju koja je u jednom trenutku čak počela i dominirati zagrebačkom gastronomijom. Barem kada se o stranim kuhinjama radi. Nekako je i bilo očekivano da ta dominacija pomalo splasne i otvori prostor drugim azijskim kuhinjama, pa onda i fusion restoranima koji su posljednjih godina vrlo popularan podžanr. A pogotovo se to odnosi na sushi barove čiji broj sada raste gotovo poput onog burger barova.

Tako je došlo doba i za franšize, krajem prošle godine u Cvjetnom naselju otvoren je Chi Le Ma, azijski fusion restoran koji je dio istoimene franšize koja postoji u nekoliko europskih gradova. Nešto od hrane koju nudi Chi Le Ma probali smo i ranije, no prilika da probamo ono što tamo misle da je vrijedno ponuditi u kombinaciji s vinima hrvatskih vinarija poput Sosicha, Jarec-Kure, Zlatnog brda ili Bolfana ponudila se u vidu događaja Vino uz žlice (i štapiće). Odlično organiziran događaj ponudio je pet sljedova iz kojih se jasno moglo vidjeti na što Chi Le Ma cilja kada se radi o hrvatskoj publici. Bilo je tu azijskih klasika uz poneko iznenađenje.

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

Foto: Thinkstock
Kuhanje
Foto: Thinkstock
janjeće pečenje
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Shutterstock
Kuhinja
Foto: Thinkstock
Mikrovalna pećnica, hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Getty Images
Tjestenina
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Hotel Dunav
Foto: Thinkstock
Brokula
Foto: Shutterstock

Popularna azijska kuhinja

Selmira Bešića koji je voditelj restorana upitali smo zašto u nas azijska hrana ima takvu popularnost.

– Mislim da su se ljudi već pomalo zasitili roštilja! A govorim vam to uz prethodno iskustvo mene i dečki na takvoj kuhinji. Iako postoji dodirna točka jer i azijske kuhinje sadrže meso pripremljeno na sličan način. Drugo je, rekao bih, što ljudi danas jako putuju pa su ove okuse mogli upoznati drugdje u Europi i svijetu gdje su također vrlo popularni. Tako se moglo ponuditi ono što je već poznato i provjereno – kaže Bešić.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Restoran Chi Le Ma

Rekao je i da, iako broj ovakvih restorana u Zagrebu polako raste, ipak još nije toliki da bi se publika brzo zasitila. Jela nam je predstavio Goran Galić, jedan od dvojice glavnih kuhara u Chi Le Ma, drugi je Dominik Letinčić.

– Goran, Dominik i dečki prošli su posebnu dvomjesečnu edukaciju za pripremu hrane koju nudimo. Receptura je to koja se inače nudi u restoranima Chi Le Ma, potpisuje ju kineski chef Mao Hailin – kaže Selmir Bešić.

Za sada najomiljenije jelo u Zagrepčana je kung pao, klasik sečuanske kuhinje temeljen na piletini i povrću. Oni koji će ove godine konačno nastaviti putovati vrlo bi lako mogli naići na istoimeni restoran u nekom drugom gradu, kako smo i spomenuli, jer želja je kineskog vlasnika, kojemu u širenju lanca na Zagreb pomaže i hrvatski partner Filip Špiranec, ponuditi europskim metropolama lokalna i tradicionalna azijska jela čija bi okosnica ipak bila ona kineska, no s onim boljim dijelovima tajlandske ili japanske kuhinje.

Kako smo doznali, uskoro bi se u metropoli mogao otvoriti i još jedan restoran ove franšize. Ime Chi Le Ma vrlo je spretno odabrano jer znači “jeste li jeli”. Cvjetno naselje zasigurno je dobra lokacija za restoran, uostalom tamo je već i nekoliko uspješnih, poput Balona, TPK, Masline koja je i dalje jedna od najpoznatijih pizzeria u gradu, Primoštena i Madere. Prostor u kojem je ranije već bilo manje ili više uspješnih restorana uređen je ukusno, bez pretencioznosti, s mogućnostima, dakle da gost u cijelosti uživa u hrani koju će mu tamo poslužiti. A uživati se ovdje doista može jer mahom su među okupljenima predstavljena jela naišla na odobravanje. Počelo je bezvremenskim klasikom, a to su proljetne rolice.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Restoran Chi Le Ma

Pohani sladoled

U izvedbi restorana Chi Le Ma u njih ide junetina, mladi luk s mješavinom začina garam masala. Stigle su pravilno pripremljene, lijepo prezentirane u kombinaciji s finim pikantnim umakom, a posebna je zanimljivost bilo sparivanje. Nije uz njih stiglo neko vino, već jedan džin-tonik, napravljen s već prilično poznatim domaćim craft džinom Murska dekla. Vrlo interesantna kombinacija ispred koje možete sjesti i neobavezno, u slobodno vrijeme. Uslijedilo je jedno malo iznenađenje. Buča je i zahvaljujući nekim domaćim proizvođačima te popularnim događajima i dalje omiljen sastojak na stolovima hrvatskih domaćinstava i restorana. Juhu od buče s bučinim uljem i sjemenkama kakvu služe u Chi Le Ma do sada nismo probali.

Hoki-doki, kako je u ovom restoranu nazivaju, kremozna je gotovo do razine laganog pudinga, izuzetno ukusna, a opet ne previše zasitna unatoč svojoj punoći. Vrlo je dobro uz nju pasao pinot bijeli 2000. vinarije Jarec-Kure, čak iznimno, rekli bismo, dopunjavajući ionako već bogat okus juhe.

Gyoza je jedno od omiljenijih jela u zagrebačkim japanskim restoranima, možda i zato što budi podsjećanje na neka naša tradicionalna jela temeljena na mljevenom mesu. Za dobru je gyozu potrebna vještina kako bi se kod ove japanske punjene tjestenine dobila orijentalna unikatnost. Ovdje je to sasvim sigurno slučaj, pravilno skuhana s adekvatno doziranim začinima, lagana i ukusna, gyoza je jedno od jela zbog kojih se isplati doći u Chi Le Ma. Uz zaista odličan Bolfanov sauvignon 2019. dobila je dodatnu kvalitetu. Ali glavno jelo za nas je apsolutni hit novog restorana u Cvjetnom naselju. Osam blaga, istočnjački klasik, jelo od junetine, piletine i svinjetine te luka, paprike i gljiva, sve praćeno s dva začina za koja u restoranu ističu kako su tajna, iznimno je jelo. Ne samo zbog dobre pripreme i iznimnih okusa koje se po želi može dopuniti odličnim intenzivnim umakom od soje, već i zbog doista nevjerojatne cijene. Osam blaga u Chi Le Ma dolazi u porciji sasvim dovoljnoj za dvoje odraslih ljudi, bez ikakvog pretjerivanja. I to košta 75 kuna što je puno više od tek korektne ponude. Kao kontrapunkt obilju okusa koje nudi ovo jelo nastupila je Sosicheva malvazija 2017.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Restoran Chi Le Ma

Kao kulminacija večeri uslijedio je desert. A to je što drugo nego pohani sladoled koji u Chi Le Ma nazivaju Kaboom. Obilna sfera bijele čokolade i vanilije izazvala je na omanju borbu u kojoj je pomagala graševina 2020. Zlatnog brda. Isplatilo se ovim slatkišem poigrati i s drugim predstavljanim vinima pa ova delicija poprimi i neke druge oblike. Spomenimo i predstavljanje zaista odličnih maslinovih ulja San Antonio iz istoimene stancije u Vodnjanu s kojima se, primjerice, isplatilo probati gyoze. Kombinacija gyoza s odličnim Bolfanovim vinom za mnoge je bila i najbolja. Po svemu Chi Le Ma ima poštenu ponudu među rastućim brojem zagrebačkih asian fusion restorana.

Ova mjesta mnogi zaborave očistiti, a puna su bakterija!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Mudlin
Mudlin
13:12 06.04.2022.

A pohani peseki?