Baš kao i kod drugih kolača od dizanog tijesta i kod pince je vrlo važno da svi sastojci prije pripreme budu zagrijani na sobnu temperaturu. U protivnom vam pinca neće biti izdašna i meka. Po želji je na kraju možete posuti granuliranim šećerom.
Pinca Petre Jelenić
Za dvije pince srednje veličine potrebno je:
500 g brašna za dizana tijesta
25 g kvasca
110 g šećera
50 g maslaca
50 g svinjske masti
10 g soli
4 jaja
fino naribana korica 2 limuna
fino naribana korica 1 naranče
pola mahune vanilije
2 velike žlice ruma
2 velike žlice maraskina
2 velike žlice likera od ruže
mlakog mlijeka po potrebi (oko 200 ml)
Priprema:
U malo mlakog mlijeka razmutite kvasac, dodajte prstohvat šećera i brašna te umutite smjesu gustoće kao za palačinke. Smjesu pokrijte krpom i stavite da se diže. U uzašli kvasac dodajte četvrtinu svih sastojaka te ih dobro izradite. Ponovno pospite brašnom, pokrijte i ostavite da se diže. Treće dizanje vrijeme je da u smjesu dodate sve preostale sastojke i umijesite tijesto. Kad ga izradite toliko da se odvaja od posude, pospite ga brašnom i ušuškajte u krpicu neka se još jednom digne. Tek tada podijelite tijesto u dvije jednake količine, formirajte kugle, složite na lim za pečenje obložen papirom, premažite uljem i još jednom ostavite. Kad narastu za trećinu, premažite ih razmućenim jajem (na 1 jaje dodajte 1 žlicu vode), škarama ili nožem zarežite na površini oblik križa i pecite na 160-180 °C 25 do 35 minuta (prilagodite temperaturu ovisno o jačini pećnice). Ako pince prebrzo tamne pokrijte ih papirom za pečenje ili folijom.