Zašto na računu piše minus 20 posto? – pomalo zbunjeno pitam ljubaznoga konobara Karla Njiru, čudeći se što sam kavu u Dubrovniku platila samo osam kuna.
– Za domaće je goste popust na sve. Pa ne može naš turist za pizzu dati 70-80 kuna. Puno je – iskreno odgovara ovaj zaposlenik bistroa-pizzerie Prova, smještene na tržnici Gruž, s čije se terase vide more i luksuzni brodovi koji njime plove.
Prethodno smo ugodno iznenađeni bili cijenom parkiranja od deset kuna po satu nekoliko koraka od Prove, za razliku od parkiranja u blizini Starog grada gdje se plaća 75 kuna.
– Budući da se restoran nalazi na samoj tržnici, možemo svakodnevno pomno odabirati svježe i kvalitetne namirnice – od voća i povrća do svježe ulovljene ribe. Osim toga, surađujemo i s lokalnim OPG-ovima. Prova je otvorena prošlo ljeto, obiteljski je to restoran koji garantira diskretan, ali nadasve iskren dodir hrvatskoga gostoprimstva – kaže vlasnik Karlo Gabrieri.
U Provi su na meniju domaći dalmatinski specijaliteti, svježa riba, paste i pizze te vina hrvatskih proizvođača. Na jelovniku su i vrući poljupci, a u opisu piše kako su spravljeni od kozica, meda, čilija i divlje kadulje. Zbog kuhara koji potječe iz slunjskoga kraja nude i domaći sir s toga područja.
Jela se ovdje pripravljaju prema sustavu HACCP, što znači da je sigurnost proizvoda do krajnjega potrošača zajamčena. Unutrašnjost Prove lijepo je uređena, a na zidovima dominiraju brojni crteži. Dvojeći između ribljih i mesnih jela pronalazim kompromis u hladnome predjelu – ukusnoj salati od hobotnice sa slanutkom, serviranoj u školjci (s popustom stoji 72 kune) te telećem odresku s pršutom u umaku (za domaće goste cijena je 88 kuna). Bočica mineralne na sniženju iznosi 12,80 kuna.
Hrana je fina, a ozračje opušteno.
Zaposlenici su nenametljivi, no u tren oka pokraj gosta jer odmah zamijete kad mu nešto treba.
Dani hrvatskog pršuta u Dubrovniku: Istarski pršut nema kožu i potkožno masno tkivo