Oprezno

Za vrijeme toplinskog vala jedite što više krastavaca i rajčice! Evo još savjeta za 'preživljavanje'

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Za vrijeme toplinskog vala jedite što više krastavaca i rajčice! Evo još savjeta za 'preživljavanje'
23.07.2019.
u 07:00
Ovoga tjedna najavljene su visoke temperature, a postoje određene stvari na koje je važno paziti u takvim uvjetima.
Pogledaj originalni članak

Najvažnije je ne izlagati se suncu u periodu između 10:00 i 17:00 sati. Ovo posebno vrijedi za djecu, trudnice, starije osobe i srčane bolesnike. Dugi boravak na suncu i visokim temperaturama može rezultirati raznim simptomima pregrijavanja tijela, kao i sunčanicom. Evo što treba raditi kako do toga ne bi došlo.

Puno tekućine

Foto: Thinkstock
Žena pije vodu

Važno je piti puno tekućine koja se gubi znojenjem. Voda je najbolja u ovom slučaju, dok bi se kava i alkohol trebali izbjegavati s obzirom na to da uzrokuju dehidraciju. Osim vode, važna je i hrana bogata vodom kao što su krastavci, rajčica, salata ili lubenica.

Skrivanje u hladu

Kod prvih simptoma utjecaja vrućine na tijelo važno je skloniti se u hladovinu. Pretjerano znojenje, mučnina, osjećaj malaksalosti ili ubrzani puls poručuju da je vrijeme za hlad i tekućinu.

Prozračna odjeća

Foto: Shutterstock

Svijetle boje, šešir, sunčane naočale i odabir laganijeg materijala igraju važnu ulogu u obrani od topline i neželjenih posljedica.

Sredstva sa zaštitnim faktorom

Važno je redovito koristiti sredstva s odgovarajućim zaštitinim faktorom koja štite od UV zračenja. Posebno treba paziti na djecu i novorođenčad i za njih koristiti faktore iznad 30.

Pogledajte kako se odijenuti na visokim temperaturama:

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

PR
prajdali100
07:33 23.07.2019.

A čvarci ?

DU
Deleted user
13:19 25.07.2019.

Neki vise vole sjediti u hladu ,jesti vratinu s rostilja i piti hladni gemist ili bevandu, a nekima vise odgovara hladno pivo ili radler. Jos bolje je to isto raditi uz neko jezero. A oni kojim je vrucine previse predlazem Gorski kotar na visini 700 m iznad mora i janjetinu na raznju s salatom od rajcice i luka uz hladnu izvornu vodu iz nekog od potocica.