složili smo ga

Zagorska purica, varaždinsko zelje i tartuf - to je prvi croburger!

Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL
crosendvic,croburger (1)
Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL
crosendvic,croburger (1)
Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL
crosendvic,croburger (1)
Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL
crosendvic,croburger (1)
27.10.2013.
u 19:40
Osamnaest sljedova i sedam dodataka iz svih regija upotrijebili smo pripremajući pravi domaći sendvič
Pogledaj originalni članak

Osmišljavali smo ga, kupovali, pekli, pržili, kuhali, rezali, premazivali, slagali i preslagivali..., a kada je konačno bio gotov – snimili. Prvi cro-burger, sendvič od najboljeg što hrvatska tradicionalna gastronomija nudi, složili smo u čak dvadeset sljedova. Sve, baš sve što smo u njega stavili vrhunske su delicije koje smo skupili od Istre i Kvarnera, preko Like, Zagorja i Međimurja do Slavnije, Dalmacije, Pelješca i Konavala. Neke smo kruhove sami ispekli, tartufe tražili, purice pekli... Pokušajte i vi.

SRDELA, KRALJICA MARENDE

Frigana kao omiljeni dalmatinski fast food, usoljena, marinirana ili u savoru

TUKU IH, SOLE, PEKU I OBOŽAVAJU

Dok u Istri baš svaku maslinu iskoriste za ulje, u Dalmaciji ih sole, čuvaju u salamuri, u Župi tuku, a na Pelješcu - peku!

PODRAVKIN SIR S PAPRIKOM

Svježi sir, prgice, sir trdak, sirek... Osnovu čini svježi sir, koji se miješa s vrhnjem i posipa mljevenom paprikom

PAŠKI SIR, ŠTO STARIJI, TO JAČI

Krčani ima svoj sir formajelu, a na Pagu se ponose tvrdim ovčjim koji sire ‘na ruke’. Razlikuje se od otočnih sireva

AUTOHTONI ISTARSKI SIR

Ponosno zapečaćen s tri žiga nosi oznaku autohtonosti. Reže se tanko, a suši na buri u korici od začinskog bilja

KRUHOVI

Od starinskih kruhova s brašnom od žira, u kamenom mlinu mljevenog kukuruza do raženog i kruha s rogačem

LIČKI ŠKRIPAVAC ILI BASA

Siren domaćim sirilom, škripavac se ručno mijesi u hljebac, posoli i čeka, a nakon tri tjedna - dimi

NIŠTA I NIKAMO BEZ ZAGREBAČKOG

Šarmantni gospon pohanac u društvu sira i šunke te ‘šlafroku’ od krušnih mrvica i jaja

DALMATINSKA PANCETA

Sušena na buri uz natruhu dima, pred raskoši ove slasne Dalmatinke valja skinuti šešir i duboko se nakloniti

POZDRAV ZAGORSKE PURICE

Sočna, rumena, hrskava korica puretine zaštitni je znak Zagorja. Ovaj put bez mlinaca!

KVARNERSKI ŠKAMP I BIJELI TARTUF

Samo je jedan, krupan, fin i ružičast – kvarnerski škamp. Prati ga slavni ‘smrdljivac’ – bijeli tartuf iz doline Mirne

SLAVONSKI KULEN, SEKA I PAPRIČICA

Uz crvenu ljutu papričicu i slasne čvarke, kulen je neprijeporni i zaštićeni kralj slavonskih delikatesa

DJEVIČANSKA ESENCIJA

Samo par sati od berbe do mlina istarsko ulje čini riznicom klorofila i dragocjenih vitamina

VARAŽDINSKO ZELJE

Zaštićeno kao izvorno, osim što je delicija, u gastronomiji se spominje još od rimskih vremena kao univerzalni lijek

AJVAR, PINĐUR

Raskoš slatke i ljute paprike i patlidžana u finoj kremastoj smjesi ili uz dodatak rajčice – u pinđuru

>>Više od 3 tisuće ljudi uživalo u turopoljskim specijalitetima!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.