Smatra se da su kravlje mlijeko, jaja i riba na vrhu ljestvice hrane koja najčešće uzrokuje preosjetljivost i alergije, no međunarodno istraživanje pokazalo je suprotno! Studija u kojoj je sudjelovalo više od 4500 nasumce odabranih ispitanika iz 13 takozvanih zapadnjačkih zemalja (u rasponu od SAD-a do Islanda) pokazala je da je najčešća preosjetljivost na lješnjake, breskve, škampe, pšenicu i jabuke. Na kravlje mlijeko, jaja i ribu bilo je preosjetljivo tek manje od jedan posto od ukupnog broja ispitanika.
Pokazale su to laboratorijske pretrage krvi kojima se procjenjuje kako imunosni sustav organizma reagira na hranu. Među ispitanicima u SAD-u, Njemačkoj, Italiji i Norveškoj zabilježena je najveća učestalost preosjetljivosti na hranu (oko 22 posto), a najmanje je osjetljivih na Islandu i u Španjolskoj (11 posto) te u Francuskoj i Velikoj Britaniji (14 posto). Nitko od ispitanika iz Italije, Francuske, Islanda, Australije i SAD-a nije bio preosjetljiv na ribu, a čini se da su najveći problem lješnjaci. Na njih je bilo preosjetljivo sedam posto od ukupnog broja ispitanika, a osobito je to bilo izraženo među ispitanicima iz SAD-a, Njemačke, Norveške i Švedske čiji organizam ne podnosi lješnjake u 12 do 15 posto slučajeva.
Znanstvenici na čelu s dr. Peterom Burneyjem s Londonskog kraljevskog koledža ističu kako su rezultati istraživanja neočekivani. S obzirom na značajne razlike u prehrani među spomenutim zemljama, iznenađeni su time koliko su te zemlje “slične” kad je riječ o alergijama na hranu.