Carski doručak

Započnite dan uz Kaiserschmarrn! Savjete za pripremu dala nam je slastičarka Petra Jelenić – zlata vrijede

Započnite dan uz Kaiserschmarrn! Savjete za pripremu dala nam je slastičarka Petra Jelenić – zlata vrijede
05.02.2022.
u 07:05
Kaiserschmarrn, carski drobljenac ili jednostavno šmarn, uz obavezni šećer u prahu, poslužuje se s raznim dodacima – grožđicama namočenim u rumu, nasjeckanim jabukama, pireom od jabuka, raznim džemovima ili čokoladnim namazima i bobičastim voćem.
Pogledaj originalni članak

Šmarn voli pojesti i Petra Jelenić, poznata zagrebačka slastičarka, koja kaže da je najvažnije pri njegovoj izradi odvojiti žumanjke i bjelanjke te žumanjke istući sa šećerom, a bjelanjke u snijeg s prstohvatom soli te potom te dvije smjese pomiješati. Dodatak rastopljenog maslaca obavezan je, kaže Petra, a umiješati se uvijek mogu i nasjeckane smokve ili datulje, cimet, anis ili klinčići. 

Kaiserschmarn (Carski drobljenac)

Sastojci:

5 jaja

100 g šećera

250 g glatkog brašna

50 g grožđica

200 ml mlijeka

60 g maslaca

limunova korica

prstohvat soli

šećer u prahu, za posipanje

Priprema:

Žumanjke i šećer tucite dok se ne zapjene pa naizmjence dodajte brašno, mlijeko, rastopljeni maslac, grožđice i limunovu koricu. Na kraju pažljivo umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka u koje ste dodali prstohvat soli. Na tavi dobro zagrijte žličicu maslaca pa ulijte tijesta kao za debelu palačinku. Kad se gornja strana skrutne, a donja bude pečena, pomoću dvije vilice rastrgajte palačinku pa lagano miješajući i potresajući tavom ispržite do kraja. Pospite šećerom u prahu te dodajte domaći pekmez po želji. Poslužite toplo.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.